Kosovo je enostransko neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008 in do zdaj je najmlajšo evropsko državo priznalo 91 članic ZN-a, tudi Slovenija. Foto: EPA
Kosovo je enostransko neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008 in do zdaj je najmlajšo evropsko državo priznalo 91 članic ZN-a, tudi Slovenija. Foto: EPA
Sever Kosova
Najbolj problematične so razmere na severu Kosova, kjer nenehno prihaja do medetničnih napetosti. Foto: EPA

Nadzorovana neodvisnost bi se v skladu z odločitvijo mednarodne skupine za upravljanje Kosova (ISG) iztekla v ponedeljek. Za 22 ustavnih dopolnil je na petkovi seji v 120-članskem parlamentu glasovalo 98 poslancev, deset jih je bilo proti, dva pa sta se vzdržala.

Proti je bila opozicijska stranka Samoopredelitev, katere vodja Visar Ymeri je dejal, da ustavna dopolnila niso končala nadzorovane neodvisnosti, ampak se po njegovem mnenju začenja nova faza nadzora, saj bo Eulex na Kosovu še dve leti.

Kosovski poslanci so namreč ratificirali sporazum z Evropsko unijo o nadaljevanju misije Eulex, ki pomaga pri izgradnji pravosodja, carine in policije, do leta 2014.

Kosovski premier Hashim Thaci je odločitev poslancev označil za "zelo poseben in zgodovinski dan". Prepričan je, da to odpira novo poglavje v gradnji demokratičnega in večetničnega Kosova ter predstavlja začetek evropske integracije.

ISG naj bi v ponedeljek dokončno potrdil, da na Kosovu ne bo več nadzorovane neodvisnosti, kot jo je predvidel načrt nekdanjega posebnega odposlanca ZN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz leta 2007.

Tudi po polni suverenosti bodo v nekdanji srbski pokrajini ostale Natove sile in skrbele za varnost. V Prištini tudi ostaja posebni predstavnik in vodja urada EU-ja na Kosovu, nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki je pozdravil odločitev kosovskega parlamenta.

"Pozdravljamo današnje odločitve parlamenta o nadaljevanju partnerstva med Kosovom in Eulexom. Krepitev vladavine prava na Kosovu ostaja prioriteta in naš skupni cilj, z današnjo odločitvijo pa bomo do tega prišli hitreje," je dejal Žbogar.

Po njegovih besedah je kosovski parlament s temi odločitvami potrditev zavezanosti Kosova k evropski prihodnosti.

Albanska koda za klice
Kosovski parlament je v četrtek sprejel resolucijo, na podlagi katere naj bi država v prihodnje uporabljala nacionalno klicno kodo 00355, ki je sicer dodeljena sosednji Albaniji.

Kosovo, ki je pred štirimi leti razglasilo neodvisnost, uporablja klicne kode drugih držav, Ker Kosovo ni član Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) in ne more imeti lastne klicne kode, je do zdaj uporabljalo klicne kode treh drugih držav - srbsko (+381), slovensko (+386) in monaško (+377).

Na Kosovu so slovensko klicno kodo uporabljali zato, ker je tam delujoči mobilni operater Ipko v lasti Telekoma Slovenije.