Sejo kosovskega parlamenta so morali že četrtič v zadnjih šestih tednih prekiniti zaradi solzivca. Foto: Reuters
Sejo kosovskega parlamenta so morali že četrtič v zadnjih šestih tednih prekiniti zaradi solzivca. Foto: Reuters

Kosovski parlament je na izredni seji odločal o proračunu za prihodnje leto. Sejo parlamenta so zaradi solzivca, ki so ga odvrgli predstavniki opozicijske stranke Samoopredelitev, prekinili, nato pa se je po krajšem premoru nadaljevala v drugi dvorani. Predsednik stranke Samoopredelitev Albin Kurti je uporabil tudi obrambno razpršilo.

Stranka Samoopredelitev je skupaj z drugimi opozicijskimi strankami delo kosovskega parlamenta v zadnjih šestih tednih s solzivcem prekinila že štirikrat. Opozicija protestira proti vzpostavitvi srbskih občin na Kosovu, ki naj bi kosovskim Srbom prinesle določeno avtonomnost, ter nedavnemu sporazumu o meji s Črno goro.

Predsednik: Njihova dejanja so nasilna
Kosovski predsednik Isa Mustafa je že zahteval ukrepe proti opozicijskim politikom, ki se v parlamentu zatekajo k uporabi nasilja. "Njihova dejanja so nasilna. To ni več politika," je dejal kosovski predsednik in dodal, da ne bodo dopustili, da bi manjšina 30 poslancev ovirala delo parlamentarne večine.

Ob robu seje se je pred parlamentom zbralo kakih sto protestnikov, ki so v poslopje parlamenta metali kamenje in barvo. Policija je zbrane razgnala s solzivcem.