Parada kosovskih sil na desetletnici ustanovitve februarja letos. Foto: Reuters
Parada kosovskih sil na desetletnici ustanovitve februarja letos. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Vučić je ogorčen nad načrti Kosova in ameriškim pozivom po umiku misije Združenih narodov s Kosova. Foto: Reuters
Unmik
Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley poziva k umiku mirovne misije Unmik. Foto: Reuters
Vučić zaskrbljen nad napovedanim umikom sil ZN-a iz Kosova

Predlogi treh zakonov ministra za varnostne sile Rrustema Berishe predvidevajo postopno preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v organizacijo, ki bo ščitila suverenost in ozemeljsko celovitost Kosova. Trenutno so njihove naloge omejene na odzivanje na krizne situacije v državi.

"To je eden najpomembnejših dni za utrditev Kosova in tlakovanje naše poti v Nato," je sprejetje predlogov, ki jih morajo sicer potrditi še v drugem branju, pozdravil kosovski premier Ramush Haradinaj.

Kosovski parlament se je s potrditvijo predlogov izognil spreminjanju ustave, ki bi bilo potrebno za preoblikovanje varnostnih sil v redno vojsko. Za ustavne spremembe je v kosovski skupščini potrebna dvojna večina – podpora dveh tretjin vseh 120 poslancev in dveh tretjin 20 poslancev narodnih skupnosti.

Kosovskim vojaškim silam nasprotujejo predstavniki kosovskih Srbov, ki zasedajo deset izmed 20 sedežev, zagotovljenih nealbanskim narodnim skupnostim. Poslanci Srbske liste so še pred glasovanjem zapustili dvorano.

Poslanec Srbske liste Igor Simić je dejal, da so predlogi zakonov v nasprotju s pomembnimi veljavnimi mednarodnimi akti, kot sta resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov 1244 in kosovska ustava. Vodja srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je izjavil, da bi sprejetje zakonov lahko imelo nepredvidljive posledice za varnost v regiji.

Haleyjeva poziva k umiku Unmika
Le dan pred glasovanjem je odhajajoča veleposlanica v ZN-u Nikki Haley v poslovilnem pismu organizacijo pozvala, naj s Kosova umakne svojo misijo (Unmik). Unmik je ZN vzpostavil po koncu vojne na Kosovu leta 1999, glavna naloga misije pa je "zagotavljati pogoje za mirno in normalno življenje prebivalcev Kosova in regionalno stabilnost v Zahodnem Balkanu", navaja Balkan Insight. Haleyjeva trdi, da prisotnost Unmika na Kosovu ni več potrebna in ZN poziva, naj znova strateško preuči položaj in pripravi strategijo za umik mirovnih sil.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ogorčen nad zamislijo, da bi Unmik zapustil Kosovo in da bi tam dobili svojo vojsko, za RTV Slovenija poroča dopisnik Boštjan Anžin. Vučić je ZDA pozval, da naj pri sprejemanju odločitev, ki so morda skladne z njihovimi interesi, razmišljajo tudi o stabilnosti in miru na Zahodnem Balkanu.

"Odhod Unmika in vzpostavitev vojske Kosova bi Srbijo postavila v zelo težek položaj, v katerem nimamo izbire ali pravice do izbire, kakor tudi ne pravice, da storimo kar koli drugega, kot da zaščitimo svojo državo in ljudi," je dejal Vučić, ki svari pred tem, da bodo albanski politiki na Kosovu brez mednarodnega pravnega dokumenta, ki bi to dovoljeval, do konca leta oblikovali vojsko, je še poročal Boštjan Anžin.

Nato podpira razvoj kosovskih sil
Zveza Nato je sicer na začetku oktobra sporočila, da podpira nadaljnji razvoj kosovskih varnostnih sil, da pa bi se morali pred sprejemanjem večjih sprememb posvetovati z vsemi zadevnimi skupnostmi in tudi zavezništvom.

Vučić zaskrbljen nad napovedanim umikom sil ZN-a iz Kosova