Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 46 glasov Ocenite to novico!
Orjaški transparent v Prištini, na katerem je Haradinaj na eni strani kot politik, na drugi pa kot nekdanji borec KLA-ja. Foto: EPA
Kosovo naj bi bilo kot najmlajša evropska država pod drobnogledom mednarodne skupnosti - a koliko mu pogledajo skozi prste? Foto: Reuters
Thaci ob srečanju z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom. ZDA so KLA med vojno podpirale, pozneje so ga označile za teroristično organizacijo. Foto: Reuters
Prebivalec Kosova s Haradinajevo podobo. Foto: Reuters
Veselje ob oprostitvi Haradinaja, ki so mu na sodišču v Haagu dvakrat sodili zaradi vojnih zločinov. Foto: EPA
KLA je deloval med letoma 1993 in 1999. Foto: EPA
Protesti v Prištini ob ovadbi nekaterih nekdanjih članov KLA-ja. Foto: EPA
Kosova skupno ne priznava 94 držav sveta, med drugimi Srbija, Rusija in pet članic EU-ja - Španija, Grčija, Romunija, Slovaška in Ciper. Foto: Reuters

Dodaj v

Kosovski najvidnejši politiki "panični" v pričakovanju obtožnic za vojne zločine

Prvi na udaru nekdanji pripadniki KLA-ja
7. januar 2018 ob 18:41
Priština - MMC RTV SLO

Najvidnejši kosovski politiki postajajo vse bolj živčni, ko se posebno sodišče pripravlja, da bo izdalo obtožnice za vojne zločine.

Prejšnji mesec je kot strela z jasnega skupina poslancev poskušala odpraviti zakon, ki regulira novo sodišče.

In kosovski predsednik Hashim Thaçi, ki je bil leta 2014 ključen, da je pod hudimi mednarodnimi pritiski parlament sploh potrdil tako sodišče, zdaj pravi, da bi tako zakonodajo podpisal. To naj bi bil jasen znak, da si želi, da poslanci s svojo zahtevo poskusijo znova, pravi analitik Albert Krasniqi iz think-tanka Kosovski demokratični inštitut.

Zahodne sile niso nič kaj navdušene nad kosovskim izmikanjem - vodja urada EU-ja na Kosovu je poskus odprave zakona označil za "grozljivega" in "izredno škodljivega za Kosovo", State Department pa je izrazil "globoko zaskrbljenost".

Ameriški veleposlanik na Kosovu Greg Delawie je dejal, da bo Washington odpravo zakonodaje štel kot "nož v hrbet". "Odločitev o preklicu posebnega sodišča bi pomenila prelomno točko, s katero bi se Kosovo oddaljil od vladavine prava, Evrope in ZDA. Kosovo, ne izberite take prihodnosti za vaše otroke," je pred božičem tvitnil Delawie.

ZDA so šle še dlje in prištinskim oblastem zagrozile, da bodo, v primeru odprave sodišča, dovolile Moskvi, da se vključi v oblikovanje posebnega sodišča za vojne zločine in tako v Varnostnem svetu ZN-a ne bodo blokirale ruske pobude, navaja b92.

Thaçi, premier Ramush Haradinaj in drugi politični voditelji na Kosovu so bili vsi višji člani Osvobodilne vojske Kosova (KLA), albanske paravojaške skupine, ki je delovala na področju Kosova med letoma 1996 in 1999 ter je igrala pomembno vlogo v kosovski vojni leta 1999 med Jugoslavijo in zvezo Nato, pri čemer je imela dejavno podporo nekaterih njenih članic, kot so Velika Britanija, Francija in ZDA.

KLA v bran soborcem
Naloga novonastalega sodišča je, da sodno preganja nekdanje člane KLA-ja, ki so na Kosovu med vojno vodili kampanjo nasilja in ustrahovanja proti tam živečim Srbom, drugim etničnim skupinam in političnim nasprotnikom.

Ko so po koncu vojne na Kosovo prišle Natove sile, je iz te nekdanje srbske pokrajine iz svojih domov zbežalo več kot 160.000 Srbov, številne, med njimi tudi otroke in starejše, pa so pokončali pripadniki KLA-ja, njihove domove pa izropali. V enem izmed najhujših pokolov so 23. julija 1999 usmrtili 14 srbskih kmetov blizu vasi Gracko.

Kot navaja spletna stran Politico.eu, nenaden porast političnega nasprotovanja sodišču tudi veča verjetnost, da bodo na Kosovu izbruhnili nemiri, ko bodo prve obtožnice dejansko vložene. Pripadniki KLA-ja namreč na Kosovu veljajo za junake.

Poslanec Daut Haradinaj, premierjev brat in nekdanji poveljnik KLA-ja, pravi, da "ni nobenega KLA-jevega borca, ki se ne bi pridružil, da bi preprečil aretacije".

Na čelu skupine 43 poslancev, ki si prizadeva za odpravo zakona o posebnem sodišču, je Nait Hasani iz vladajoče Demokratične stranke Kosova (PDK), ki so jo ustanovili Thaçi in preostali nekdanji voditelji KLA-ja. "Posebno sodišče je in bo ostalo nesprejemljivo za Kosovo," pravi Hasani. "To je politično sodišče, ki hoče za domnevne vojne zločine kaznovati samo vojake KLA-ja."

"Panični napad" med politiki
Skupina poslancev je zahtevala parlamentarno sejo, da bi zakon odpravili, a je predsedstvo parlamenta njihovo zahtevo zavrnilo, kar pa še ne pomeni, da njihov predlog ne bo dobil še ene priložnosti. Tudi glavna opozicijska stranka, Samoopredelitev, je ta teden sporočila, da bo glasovala za odpravo sodišča za vojne zločine.

Če bi se to res zgodilo, bi se že tako slabi odnosi med Kosovom in Srbijo še poslabšali. Beograd - tako kot Rusija in pet članic EU-ja - kosovske neodvisnosti iz leta 2008 še vedno ne priznava. Analitiki menijo, da si Kosovo že samo z razmišljanjem o odpravi sodišča dela veliko škodo, če se skuša ta najmlajša evropska država uveljaviti kot članica mednarodne skupnosti.

Kot je za Politico povedala Besa Luzha, politična analitičarka iz Prištine, poteza poslancev kaže na "panični napad" med politiki, ki jih skrbi, da bi lahko tudi njih doletele obtožnice, ki naj bi jih sodišče izdalo v naslednjih mesecih. "Kot država izpadeš popolnoma nezrel, če skušaš spodkopati mednarodno obvezo, kot je to sodišče," pravi Luzha. "S tem pošiljaš znak, da je Kosovo nekredibilna država."

Krenar Gashi, politolog z univerze v Gentu, pa meni, da je poskus odprave sodišča očiten primer politikov, ki postavljajo lastne interese pred interese države. "Samo svoje 'riti' skušajo rešiti," je bil neposreden.

Strah pred ustrahovanjem prič
Novo sodišče na Balkanu nima kakega jasnega pravnega precedensa - v nasprotju s sodiščem, na katerem so potekala sojenja za najhujše zločine v jugoslovanskih vojnah, kosovsko sodišče ni mednarodno telo, ampak bo delovalo po kosovski zakonodaji. Kljub temu pa je njegov sedež v Haagu, sodniki in tožilci so mednarodni, financira pa ga EU.

Sodišče so postavili zunaj Kosova, da bi zmanjšali nevarnost ustrahovanja prič, kar se je izkazalo kot velika težava pri prejšnjih poskusih sodnega pregona nekdanjih članov KLA-ja.

Več prič, ki naj bi v Haagu pričale proti Haradinaju, je bilo, denimo, skrivnostno ubitih, tožilstvo pa si je na vse kriplje prizadevalo, da bi obvarovalo njihovo identiteto. Vrsta medijev iz različnih držav je poročala, da je bilo pred obema sojenjema Haradinaju ubitih kar 19 ljudi, ki bi morali pričati proti njemu, kar pa je sodišče zanikalo.

Haradinaj je bil sicer tudi po tem, ko ga je sodišče v Haagu leta 2012 še drugič oprostilo, večkrat aretiran na podlagi tiralice, ki jo je za njim izdala Srbija. Med drugim leta 2015 tudi v Sloveniji, kar je ogorčeni Haradinaj takrat komentiral kot "nesmisel" in da Slovenci "očitno še vedno gojite jugonostalgijo".

Kdo bo tarča?
Edina večja stranka, ki podpira novo nastalo sodišče, je Demokratična liga Kosova (LDK), ena izmed treh največjih strank. Med LDK-jem in PDK-jem ostaja precej napetosti, ki izvira iz nerešenih povojnih umorov pripadnikov LDK-ja - stranka upa, da bo novo sodišče izdalo obtožnice tudi za ta zločin. Med umorjenimi je bil tudi ugledni novinar Xhemajl Mustafa, ki je delal kot svetovalec Ibrahimu Rugovi, zdaj že pokojnemu voditelju LDK-ja. Njegova hčerka, ki že 18 let zaman čaka na pravico za očeta, v novem sodišču vidi še zadnjo priložnost.

Več let že po Prištini krožijo ugibanja, kateri izmed kosovskih najvidnejših politikov bi lahko sedli na zatožno klop posebnega sodišča. Thaçi je bil politični vodja KLA-ja, Svet Evrope pa ga je v svojem poročilu iz leta 2010 označil za vodjo organizirane kriminalne tolpe.

Premier Haradinaj je bil poveljnik KLA-ja na zahodu Kosova, predsednik parlamenta Kadri Veseli pa je bil poveljnik obveščevalne službe KLA-ja. Vsi zanikajo kakršno koli povezavo s kriminalnimi dejanji, mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo pa je Haradinaja dvakrat oprostilo vojnih zločinov.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
RESNICA
# 07.01.2018 ob 18:46
mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo pa je Haradinaja dvakrat oprostilo vojnih zločinov.

In pozabljeno, z namenom ali brez njega, ker so bile vse priče, ko so hotele pričati proti njemu, fizično lokvidirane.

Se Vam to morda ne zdi vredno omembe v članku?

Aja, nepomembna podrobnost....
komsomolec
# 07.01.2018 ob 18:51
resnica je prišla na dan! Srbe se je demoniziralo kot sedaj asada. Odgovornost za zločine naj imajo tudi zahodni mediji.
Čas je da Slovenija ravna častno in prekliče priznanje "države" Kosovo takoj. In naj vrnejo vsa sredstva,ki so jih v času Jugoslavije dobili kot pomoč nerazvitim.
tupamaross
# 07.01.2018 ob 18:48
Haradinaj ni dobil vize za potovanje v ZDA na neko konferenco.

Američani že imajo seznam zločincev.
moj komentar
# 07.01.2018 ob 18:57
In ne pozabit da je največ teroristov s Kosova odšlo morit v Sirijo.

Na kosovu delujejo vsaj štirje centri za urjenje islamskih teroristov, ob pomoči ameriške vojaške baze, ki jih po vsej verjetnosti tudi skrivaj prevaža v Irak in Sirijo.
Grof_von_Baron
# 07.01.2018 ob 19:20
Kosova še vedno ne priznavajo Srbija, Rusija in pet članic EU-ja - Španija, Grčija, Romunija, Slovaška in Ciper. Foto: Reuters

Ne priznavajo ga tudi Kitajska, Indija, Brazilija, večina latinske Amerike, večina Afrike in Azije, torej velika večina človeštva, in bo tako najbrž tudi ostalo. In prav je tako.
komsomolec
# 07.01.2018 ob 18:55
UČK je bila za američane in nato, to kar so danes đihadisti v Siriji. In ne pozabit da je največ teroristov s Kosova odšlo morit v Sirijo.
Zdaj je priložnost,da Srbija skupaj z Rusi očisti Kosovo terorističnih elementov in vrne pokrajino v skladu z resolucijo OZN nazaj Srbiji. Vse prodaje srbske lastnine, tovarn, infrastrukture so nične.
komsomolec
# 07.01.2018 ob 19:26
Vsi ,ki so podpirali "neodvisno" Kosovo so zdaj osramočeni in politično neverodostojni. Fuj!
penzl
# 07.01.2018 ob 19:50
Kriminalna in popolnoma disfunkcionalna država. Če ne bi bili naši politiki totalni hlapci, je ne bi niti priznali.
Antipater
# 07.01.2018 ob 20:31
Zelo nenavadna igra. Ko jih NATO in Zahod ne potrebujejo več, so enostavno brez zaščite.
Pripravljene so obtožnice za 60 članov teroristične organizacije "ovk" na čelu z Ramušem Haradinajem in Hašimom Tačijem, predsednikom in premijerjem srbske okupirane pokrajine Kosovo in Metohija. Na seznamu je tudi Kadri Veselji, predsednik "parlamenta", Azem Sulja, Sokol Dobruna, Fatmir Haradinaj. Skupina je odgovorna za poboj več kot 500 Srbov, Romov in Albancev po letu 2000, ko ni bilo več spopadov.
Ali želi Zahod popraviti napako s sojenja Ramušu Haradinaju In Fatmirju Ljimaju pred haškim sodiščem, ko je proces moral biti prekinjen zaradi izginotja vseh prič, ki jih je Haradinaj dal likvidirati.
Na Kosovu in Metohiji vlada molk in strah. Nihče si ne upa odpirati ust že zaradi strahu za življenje, Nekateri zločini bodo dobili epilog, ne pa vsi.
Na Kosovu in Metohiji je požganih in popolnoma porušenih 157 krščanskih pravoslavnih cerkva in samostanov, Srbi pa niti za božič niso mogli obiskati samostana v Visoki Dećani v Đakovici, ker so ga Albanci blokirali, menihe pa zaklenili.
el CARTEL
# 07.01.2018 ob 20:24
UČK oz KLA whatever, pa je bila - po mednarodnem pravu - terorsitična organizacija.
in gled ena to,d a so jo podpirale zahodne države, predvsem nemčija (haradinaja so urili nemci v švici), ima vse to indice mednarodnega terorizma

tako da je sramota, da smo tako državo (po direktivi iz veleposlaništva ZDA) priznali.

kosovo je spodbuda za vse teroriste po svetu.
severna zvezda
# 07.01.2018 ob 20:03
Eh, to Kosovo...... 'samostojna država' z ameriškimi in albanskimi simboli...... Kakšni so kaj podatki o izseljevanju? Podatki o pekarnah so.....
Ivo Lola
# 07.01.2018 ob 19:06
Rešil jih bo Trump, saj nimajo nobene odgovornosti. Kosovo je namreč ni država, ampak je od ZDA okupirano ozemlje.

Po mednarodnem pravu Kosovo pripada Srbiji.
drg
# 07.01.2018 ob 19:44
Karkoli bi napisal, bi mi zbrisali, tako da ..

Lahko rečem samo to, da bo, slej ko prej, prišel dan, ko Kosovo za ZDA ne bo več pomembno in takrat bo .. no .. grdo. ;)

Kosovo je Srbija!

PS: Sem 100% Slovenec, brez kakršnihkoli srbskih korenin.
moj komentar
# 07.01.2018 ob 18:55
Več prič, ki naj bi v Haagu pričale proti Haradinaju, je bilo, denimo, skrivnostno ubitih, tožilstvo pa si je na vse kriplje prizadevalo, da bi obvarovalo njihovo identiteto. Vrsta medijev iz različnih držav je poročala, da je bilo pred obema sojenjema Haradinaju ubitih kar 19 ljudi, ki bi morali pričati proti njemu, kar pa je sodišče zanikalo.

Tale Haradinaj je očitno pomebna CIA ribica, glede na to, kako so bile priče temeljito pospravljene.
moj komentar
# 07.01.2018 ob 19:14
Kosovski Albanci kot vse kaže postajajo vse bolj nepomemben in nekoristen igralec. ZDA jih bodo izpljunile kot znucano žvečilko.
moj komentar
# 07.01.2018 ob 18:59
Kot ponavadi bodo obtožene in kaznovane majhne ribe. Velike bodo ostale na prostosti.
Antipater
# 07.01.2018 ob 20:48
Zmotno je mišljenje, da je teroristična organizacija pod vodstvom NATO-a, imenovana učk, zmagovalka vojaškega konflikta na Kosovu in Metohiji. Kljub neverjetni vojaški in logistični podpori članic NATO ter 78 dnevnem bombandiranju Srbije, niso prišli do zmage. Po Kumanovskem sporazumu, je srbska vojska zapustila Kosovo in Metohijo neporažena, brez enega ujetega vojaka ali zaseženega vojaškega vozila. Ovk/učk je doživela poraze na vseh bojiščih, zato tudi takšna reakcija in zločini do srbskih civilistov ter krščanskimi cerkvami po prihodu NATO mirovnikov.
Vsa priznanja lažne države Kosovo* so mimo mednarodnega prava, po diktatu ZDA. Vprašanje časa je kdaj bo prišlo do preklica priznanja in vnovične ingerence Srbije nad svojo pokrajino.
Tudi o nečastni potezi slovenskih politikov se bo razpravljalo. Posebej v spominu mi je ostalo opravičevanje priznanja s strani Danila Turka, takratnega predsednika in strokovnjaka za mednarodno pravo.
drg
# 07.01.2018 ob 19:33
iz think-tanka

Slovenščina, počivaj v miru. :(
RenatoP
# 07.01.2018 ob 20:45
Pocasi se odkrivajo karte
moj komentar
# 07.01.2018 ob 19:12
Redko zabelezeno v zgodovini, da se sodi v vojni zmagoviti strani.

Nisem prebral, da bi se sodilo ZDA in njeni zločinski vojski.
mb128
# 07.01.2018 ob 22:16
Jep Kosovo republjik postaja za patrona vse večje breme, vse večji nebodigatreba! Smisel zakaj je Kosovo sploh postal republjik namreč bledi iz dneva v dan bolj. Šlo se je predvsem za energetski koridor, energetsko komunikacijo, ki bi jo seveda kontrolirale Zda. Zato tudi tista baza Bond Steel, ki je ena večjih ameriških vojaških baz na tujem in z Kosovom kot takim nima prav nobene zveze. Njigov namen je bil samo ta da ščiti koridor, ščiti komunikacijo! Jep na tak način so Zda želele Rusiji zavezati zanko okrog vratu. Ampak pojavil se je problem z imenom Turčija in z tem problemom je projekt Kosovo republjik zgubil ves smisel vsaj za Zda. Vse kar jim je ostalo je neko skrajno nerazvito območje z dokaj nazadnjaško populacijo, ki predstavljajo za Zda vedno večji mlinski kamen okrog vratu. Zato tudi ta zahteva, ki je bila še pred leti mision imposibel!
moj komentar
# 07.01.2018 ob 19:04
Kosovski politiki "panični" v pričakovanju obtožnic za vojne zločine

Panični so običajno tisti, ki nimajo mirne vesti.
moj komentar
# 07.01.2018 ob 19:11
Takoj ko je Srbija napovedala večje vojaško sodelovanje z Rusijo, se je zgodilo dviganje zahodnih obtožnic proti kosovskim vojnim zločincem.
el CARTEL
# 07.01.2018 ob 20:21
zahod je mislil postaviti še eno kvazi-sodišče,
ki bi obsodilo par majhnih rib, da malce potolaži razpadlo srbijo (češ nadaljujte svojo "prozahodno" pot, vidite da vam je zahod prijatelj)

pa so albanski vojni zločinci dvignili vik in krik,
čeprav haradinaj in thači in Co. dobro vedo, da so nad zakonom oz. da to sodišče niti ni mišljeno za njih.

"komandna odgovornost" press
moj komentar
# 07.01.2018 ob 19:29
komsomolec
Vsi ,ki so podpirali "neodvisno" Kosovo so zdaj osramočeni in politično neverodostojni. Fuj!


Mnogi od teh so bili naivni in zavedeni s strani laži medijev.
Deep_G
# 07.01.2018 ob 22:37
Še kr mi ni jasno, zakaj hodiča je naša vlada priznala Kosovo!
zozozo
# 08.01.2018 ob 01:18
KLA? A ni po slovensko OVK, po albansko pa UCK? Zakaj angleška kratica v članku?
mornar1310
# 07.01.2018 ob 23:50
Vse to spada v ameriško strategijo prikupovanja Srbom in kako Srbijo na najlažji način spraviti v NATO in EU.

Ta komentar mi zveni najboižje resnici. Meričani delajo vse za interes. Tako so tudi posnetke našega v arbitraži posneli in dali lepi njihovi posnetke. Pa imamo kislo čorbico.
Murpek
# 07.01.2018 ob 21:46
Če niso za pravo ok, samo potem nej se nanj ne sklicujejo, ko jih bodo Srbi povozili...
KikiPeja
# 07.01.2018 ob 19:57
To sodisce je ustanovljeno da popolnoma unici dve bande ki so na Kosovu, Drenisko bando ki jo vodi Thaci ki bo kot izgleda koncal kot Manuel Oriega in Dukagjinijev Klan ki ga vodi Ramusov brat Daut Haradinaj. Ramush Haradinaj je brez svojega brata Dauta popolnoma nemocen in easy target Albanske Vendete. Gospod Kadri Veseli se pa ne bo pustil ziv nobenemu, za njega so Jugoslovanski specialci vso elito izgubili in ga niso mogli ujeti o tem se bo se pisalo v prihodnje tudi kako so zastrupili nekdanjega predsednika Ibrahima Rogovo na enak nacin kot so to Izraelci naredili Jaser Arafatu. Koncno bo na Kosovu vsaj mir saj je ekonomija ze tko na k***
kip
# 07.01.2018 ob 21:37
Mislim da nekdo želi z tem sodiščem oprati svoje roke.Čeprav dvomim v to sodišče in se bojim da jih bo to sodišče bolj oproščalo zločinov kot pa obtoževalo in kaznovalo kot v primeru Orić v BIH-u kjer se je branil z prostosti in si ga oprostili kljub temu da so njegove enote pobili preko 2500 Srbov predvsem civilistov.Nekaj jih je celo lastoročno pobil.
komsomolec
# 07.01.2018 ob 19:09
Po mednarodnem pravu Kosovo pripada Srbiji.

Mednarodno pravo pravi, da se lahko osamosvojijo republike in ne pokrajine.
cairns
# 07.01.2018 ob 22:45
Kosovski najvidnejši politiki "panični" v pričakovanju obtožnic za vojne zločine

Kosovo. Ameriško mrtvorojeno dete.
bobby8
# 07.01.2018 ob 23:12
Še kr mi ni jasno, zakaj hodiča je naša vlada priznala Kosovo!
---------------------------------
Ker so jim tako ukazali v Bruslju!!!! :-)
moj komentar
# 07.01.2018 ob 18:53
Vse to spada v ameriško strategijo prikupovanja Srbom in kako Srbijo na najlažji način spraviti v NATO in EU.
bobby8
# 08.01.2018 ob 00:05
Evening News
Omenjeno Specialno sodišče bo sodilo le Albancem za njihove domnevne zločine in upam, da bodo sedeli vsi ki bodo spoznani krive. Nihče ne demonizira Srbov
-------------------------------------
Sodili bodo vendar nikoli nikogar obsodili.
To je le navidezno sojenje,da bi Srbom pokazali kako zelo pravično je to njihovo sodišče in bi naredili nov korak k priznanju kosova s strani Srbije.
mb128
# 07.01.2018 ob 23:23
bobby8
Bruslja?! Hahaha. Mislim, da ta ukaz ni prišel od tam pač pa iz glavnega mesta Zda!
boro007
# 07.01.2018 ob 22:29
Če prav razumem se vojni zločini obravnavajo samo če se ustanovi posebno sodišče?

Ali ne bi bilo bolje, če bi obstajalo stalno sodišće ZN za vojne zločine... Seveda bi bile razprave o tem kaj je bil vojni zločin zelo burne, a vsaj pokazali bi nanje... Ne pa da se zločincem tresejo hlače le ko se eno tako sodišče ustanavlja... In običajno že v naprej vemo kdo bo ovaden, če že ne obtožen. Ker se že prej ve da so se zločini zgodili, le obsodil jih ni nihče.
bobby8
# 07.01.2018 ob 23:35
mb128
Bruslja?! Hahaha. Mislim, da ta ukaz ni prišel od tam pač pa iz glavnega mesta Zda!
-----------------------------------------
No bolj točno se strinjam.
Omenil sem le Bruselj kot umesno postajo.

Vse pride ZDA-Bruselj do Slovenije :-)
mircek007
# 08.01.2018 ob 11:28
In v vojni na Kosovu niso zmagali Albanci,ampak Ameri in njihovi interesi-baza na Kosovu.Hoteli so tudi bazo na Krimu in Siriji,pa se je vse zalomilo...hehe..
Kirenenko
# 08.01.2018 ob 08:47
Naši so priznali Kosovo, ker so pač hlapci Američanom ni tu treba posebnega razmišljanja. Pride nek ameriški veleposlanik, vsi naši se mu klanjajo, pa čeprav je "samo" veleposlanik in čeprav govori bedarije na pamet in nima blage veze o situaciji na naših prostorih. Ne vem kdo je zdaj, ampak on Musomeli je večkrat dokazal, da se mu sanja ne kaj se tu dogaja še manj pa kaj se je dogajalo. Ta kvazi država Kosovo bo pa kmalu doživela kolaps, ker je že iz štarta zgrajena na korupciji iz strani vojnih profiterjev in zločincev. Ko pa še ZDA dvignejo roke potem je pa tak odprt lov, Srbi ne bodo pozabili nikoli, tako da če ne bodo igrali točno tako kot jim rečejo američani bodo prej kot slej še na kakšnih bolj neprijaznih sodiščih.
Canis.Lupus
# 08.01.2018 ob 10:02
"Kot država izpadeš popolnoma nezrel, če skušaš spodkopati mednarodno obvezo, kot je to sodišče," pravi Luzha. "S tem pošiljaš znak, da je Kosovo nekredibilna država."

Povejte kaj novega.

p.s.
Če je Kosovo tako huda država, zakaj nihče ne maha z Kosovsko zastavo na niti eni sliki :)
Jon Sneg
# 08.01.2018 ob 08:26
Tako v Albaniji, kakor tudi na Kosovu se vidi čigav protektorat sta ti deželi. Povsod visijo ameriške zastave, po Kosovu tudi državne albanske zastave (to je kot da bi pri nas izobešali še npr. avstrijske zastave). Sredi Tirane je zločinec Bush dobil še svojo ulico, v Prištini pa ima svojo alejo Clinton.
bobby8
# 07.01.2018 ob 23:39
Kosovski najvidnejši politiki "panični" v pričakovanju obtožnic za vojne zločine
------------------------------
Sicer je to že stara novica.
Sedaj je največji problem ZDA&Albanije,če to navidezno sojenje ne opravijo sami bo primorana to storiti UN vendar pa tukaj nastopi zopet Rusija!!!!!
Hima
# 08.01.2018 ob 10:31
Kako se sedaj počutijo slovenski politiki ki so PRIZNALI VOJNE ZLOCINCE
Kekec99
# 08.01.2018 ob 13:59
Se bojim da bo sodišču zmanjkalo prič.
moj komentar
# 08.01.2018 ob 13:11
Kaj če jim še ena država, če pa v njej ne želijo živeti.
Menda so socialjne podjpore in dokljade premajhne......
vsx1016
# 08.01.2018 ob 10:26
Vse to spada v ameriško strategijo prikupovanja Srbom in kako Srbijo na najlažji način spraviti v NATO in EU.

Mi smo od *91 do *04 čakali in prosjačili, da nas sprejmejo v Nato. Medtem smo bili dvakrat zavrnjeni...
Predlani so nam iz Nata dejali, da smo jim le breme.

Srbi pa le malo namignejo, da bodo malce z rusi....
Evening News
# 07.01.2018 ob 23:59
komsomolec:

Zločini Albancev so zločini Albancev, Srbov pa Srbov.

Omenjeno Specialno sodišče bo sodilo le Albancem za njihove domnevne zločine in upam, da bodo sedeli vsi ki bodo spoznani krive. Nihče ne demonizira Srbov
ATP
# 07.01.2018 ob 19:53
drg

# 07.01.2018 ob 19:33

Sintaksa ti "sepa"
Kazalo