Haradinaj (v sredini) še kot poveljnik Osvobodilne vojske Kosova. Foto: Reuters
Haradinaj (v sredini) še kot poveljnik Osvobodilne vojske Kosova. Foto: Reuters

"Poklicali so me s posebnega sodišča kot osumljenca in mi ponudili, da se zglasim kot premier ali kot navaden državljan Kosova. Odločil sem se za slednje," je Haradinaj povedal novinarjem.

Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) je pojasnil, da proti njemu niso vložili obtožnice, temveč je samo poklican na zaslišanje, ki bo potekalo naslednji teden. Kljub temu je njegov odstop nepreklicen.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je v odzivu že tvitnil, da spoštuje Haradinajevo odločitev in da bo ravnal v skladu z ustavo in zakoni. Vlada po Haradinajevem odstopu opravlja tehnične posle. Thaci bi lahko imenoval novega mandatarja za sestavo nove vlade v posvetih z vladno koalicijo, če pa to ne bi uspelo, mora razpisati predčasne volitve. Za to bo imel 45 dni časa.

Haradinaj je napovedal, da bo na volitvah znova kandiral, tako kot tudi njegova stranka Zavezništvo za prihodnost Kosova, da pa "države ne more voditi v takšnih razmerah, ker bi to otežilo položaj Kosova", poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Tudi Thaci in predsednik parlamenta Kadri Veseli sta bila pripadnika OVK-ja.

Ustanovitev sodišča po poročilu o hudih zločinih nad Srbi in Romi

Posebno sodišče s sedežem v Haagu so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK-ja med vojno, ki je pripeljala do neodvisnosti od Srbije. Ustanovili so ga po objavi poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja leta 2011, v katerem OVK-ju očitajo hude vojne zločine nad Srbi in Romi na Kosovu, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z njihovimi organi.

Drugi odstop Haradinaja zaradi sojenja

S premierskega položaja je Haradinaj odstopil tudi marca 2005, ko je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije objavilo obtožnico proti njemu zaradi vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu. Na sojenju je bil nato leta 2012 oproščen vseh obtožb. To je bila zanj že druga oprostilna sodba na tem sodišču. Po prvem sojenju, na katerem ga je haaško sodišče leta 2008 oprostilo, je odredilo delno ponovitev sojenja zaradi sumov, da je prišlo do nezakonitih pritiskov na priče.