Srbski premier je dejal, da bo ameriški predsednik s črnimi črkami zapisan v zgodovino Srbije. Foto: EPA
Srbski premier je dejal, da bo ameriški predsednik s črnimi črkami zapisan v zgodovino Srbije. Foto: EPA
Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica je etnično najbolj razdeljeno mesto v pokrajini. Foto: EPA
Razočaranje v Srbiji

Vojislav Koštunica je spregovoril takoj po razglasitvi neodvisnosti Kosova in kot glavnega krivca za to izpostavil ZDA, ki so po njegovih besedah pripravljene kršiti mednarodno pravo, da bi dosegle svoje vojaške interese. Koštunica se je na večernem posvetu s predsednikom Tadićem in vodjo radikalcev Nikolićem dogovoril, da bodo v četrtek organizirali velik protest, strinjali pa so se tudi, da se seja srbske skupščine, na kateri naj bi potrdili odločitev srbske vlade o razveljavitvi razglasitve neodvisnosti, skliče čim prej.

Jeremić: ne priznajte neodvisnosti Kosova!
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je predstavnikom diplomatskega zbora v Beogradu predstavil uradno stališče srbske vlade, da Srbija ne sprejema enostranske razglasitve neodvisnosti, in veleposlanike in vodje diplomatskega zbora pozval, naj njihove države ne priznajo neodvisnosti Kosova. Sporočil jim je, da države, ki bodo priznale neodvisno Kosovo, v prihodnje ne morejo računati na enake odnose s Srbijo.

Koštunica: Evropa je ponižana
ZDA so tudi Evropsko unijo prisilile, da potepta načela, na katerih temelji. Ker je Evropa klonila, bo tudi ona odgovorna za posledice, je dejal Koštunica in dodal, da je danes ponižana predvsem Evropa, in ne Srbija. Svoj govor je Koštunica končal z besedami: Dokler bo obstajal srbski narod, bo Kosovo Srbija.

Tadić: Nikoli ne bomo priznali Kosova
Srbski predsednik Boris Tadić je tako kot Koštunica zatrdil, da Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova, in napovedal, da bodo storili vse, da izničijo samovoljno in nezakonito razglašeno neodvisnost Kosova. Tadić je dejal, da v Srbiji ni potrebe po prenagljenih ukrepih, ob tem pa pozval UNMIK in Kfor, da zagotovita največjo mero varnosti za Srbe na Kosovu. Od mednarodnih inštitucij na Kosovu je Tadić zahteval, da nemudoma razveljavijo akt o neodvisnosti.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je sklical posvet s predstavniki tujih diplomatskih misij v Beogradu, na katerem jih je seznanil s stališči Srbije glede razmer na Kosovu.

Minister ob strani kosovskim Srbom
Srbe na Kosovu je prišel bodrit srbski minister Slobodan Samardžić, ki jih je (pa tudi preostalo nealbansko prebivalstvo) v Kosovski Mitrovici pozval, naj ne zapuščajo pokrajine. Ob tem jim je obljubil, da jim bo Srbija stala ob strani, in napovedal, da bodo od ponedeljka dalje ministri in predstavniki srbske vlade vsak dan na obisku na Kosovu, da bi tistim, ki imajo za svojo državo Srbijo, zagotovili normalno življenje.

G. V.

Razočaranje v Srbiji