Venizelos je bil finančni minister v dozdajšnji vladi Pasoka in Nove demokracije. Foto: EPA
Venizelos je bil finančni minister v dozdajšnji vladi Pasoka in Nove demokracije. Foto: EPA

Predsednik države Karolos Papuljas je Venizelosu zaupal mandat, potem ko sta poskusa njegovih dveh predhodnikov propadla.

Najprej je mandat dobil Antonis Samaras, predsednik na nedeljskih parlamentarnih volitvah prvouvrščene stranke Nova demokracija, a je kmalu vrnil mandat, ki je bil nato v torek podeljen predsedniku drugouvrščene levičarske koalicije Siriza Aleksisu Ciprasu.

Tudi Cipras je kmalu uvidel, da mu ne bo uspelo sestaviti vlade, zato je že v sredo sporočil, da vrača mandat. Glavna ovira pri oblikovanju vladne koalicije so ostri varčevalni ukrepi, ki so jih Atene sprejele v zameno za obsežno mednarodno finančno pomoč.

Drugouvrščena Siriza je ostra nasprotnica varčevalnih ukrepov, ki jih je Cipras označil za barbarske.

Dozdajšnja koalicijska partnerja Nova demokracija in Pasok sta bila avtorja varčevalnih ukrepov, kar so volivci kaznovali in jima namenili premalo glasov, da bi imela v parlamentu večino in s tem možnost oblikovanja vlade.

Kuvelis bi obdržal evro, a se odpovedal pomoči
V četrtek je mandat dobil predsednik socialistične stranke Pasok Venizelos, ki se je že srečal s predsednikom manjše stranke Demokratična levica Fotisom Kuvelisom.

Ta je izrazil pripravljenost za sodelovanje v široki koaliciji, ki bi obubožano državo obdržala v evrskem območju, a bi se odpovedala mednarodni pomoči kot rešitvi pred bankrotom.

"Predlagam oblikovanje splošne vlade, ki bi spoštovala mandat volivcev," je Kuvelis dejal po srečanju z Venizelosom.

Če tudi Venizelosu ne bo uspelo oblikovati vlade, bo predsednik Papuljas najverjetneje pozval k oblikovanju izredne koalicije, vendar so zaradi nepremostljivih razlik med strankami še najverjetnejše nove volitve, ki bodo razpisane, če vlada ne bo oblikovana do 17. maja.