Iz Kremlja so sporočili, da se bo Putin v ponedeljek v Moskvi srečal s kirgiškim predsednikom. Foto: Reuters
Iz Kremlja so sporočili, da se bo Putin v ponedeljek v Moskvi srečal s kirgiškim predsednikom. Foto: Reuters
Proruski uporniki v Ukrajini
Nekateri voditelji proruskih upornikov v Ukrajini pričakujejo odločnejšo vojaško pomoč Rusije. Foto: Reuters

Zadnji javni nastop Vladimirja Putina je bil 5. marca, ko se je v Moskvi srečal z italijanskim premierjem Matteom Renzijem, nato pa je izginil iz javnosti. Ta teden je prišla odpoved obiska v Kazahstanu s pojasnilom neimenovanega predstavnika oblasti v Astani, da je ruski predsednik očitno zbolel, zaradi česar se tudi ni odpravil na pot. Moskva ni obrazložila vzrokov za odpoved obiska.

Govorice o bolezni je podkrepila še preložitev podpisa sporazuma s predstavniki Južne Osetije, Putina pa so pogrešali tudi na sestanku z vodilnimi člani ruske zvezne varnostne službe (FSB).

V četrtek se je oglasil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je zatrdil, da je 62-letni Putin dobrega zdravja in se redno udeležuje napovedanih srečanj. "Nobenih razlogov za skrb ni. Vse je v redu," je dejal Peskov. Nato se je v petek na ruski televiziji pojavil posnetek Putina v njegovi rezidenci v Novo-Ogarjovu, kjer se je srečal s predsednikom vrhovnega sodišča Vjačeslavom Lebedevom, s katerim sta se pogovarjala o reformi pravosodnega sistema.

Iz Švice pa prihaja popolnoma drugačna razlaga za Putinovo odsotnost in tamkajšnji časopis Blick poroča, da je bil ruski predsednik v preteklih dneh pri njih, ker naj bi mu njegova neuradna partnerica Alina Kabajeva rodila sina v prestižni bolnišnici Sant'Anna, ki je priljubljena med premožnejšimi Rusi.

Putin prestrašen?
Sočasno z govoricami o bolezni so se pojavila tudi namigovanja, da je v ožjem krogu Putinovih sodelavcev prišlo do napetosti, katerih vzrok naj bi bila umor opozicijskega voditelja Borisa Nemcova in kriza v Ukrajini.

Med prijatelji Nemcova nekateri trdijo, da je ena izmed frakcij med Putinovimi sodelavci opozorila na svoje nezadovoljstvo. Odvetnik Nemcova celo trdi, da je umor osupnil in prestrašil Putina, saj se je zgodil le streljaj daleč od Kremlja. "Če se to lahko zgodi zraven Kremlja, zakaj ne bi bilo mogoče tudi ob poti konvoja predsednikovih vozil," je dejal Vadim Prokorov.

Iz Moskve prihajajo tudi signali, da so nacionalistični krogi, tudi znotraj oblasti, nezadovoljni z ruskim posredovanjem v Ukrajini in zahtevajo, da Moskva odločneje pomaga prorusukim upornikom pri osvojitvi večjega dela ukrajinskega ozemlja, ki bi zajelo celotni pokrajini Lugansk in Doneck, katerih deli so še vedno pod nadzorom oblasti v Kijevu.

To sicer ni bilo prvič, da so se v medijih pojavila namigovanja o Putinovi bolezni. Tako so se že po njegovi nekajdnevni odsotnosti leta 2012 pojavile govorice, da je bolan, lani pa so zahodni mediji tudi poročali, da naj bi imel raka, kar so v Kremlju odločno zavrnili.

Že v nekdanji Sovjetski zvezi je bilo zdravstveno stanje voditeljev vedno nekakšna skrivnost, ki je ostajala za zidovi Kremlja in brez uradnih pojasnil predstavnikov oblasti, ta tradicija pa se nadaljuje še danes.