V Budimpešti naj bi bilo okoli 10.000 brezdomcev. Foto: EPA
V Budimpešti naj bi bilo okoli 10.000 brezdomcev. Foto: EPA

Novi zakon, ki ga je v ponedeljek zvečer potrdil madžarski parlament, bo po navedbah oblasti varoval javni red, varnost, zdravje in kulturno vrednost. Po novem bodo lahko krajevne oblasti določile območja, kjer brezdomci ne bodo smeli spati ali živeti v barakah. Za kršitelje so predvidena kazenska opravljanja javnih del, denarna kazen ali celo zapor.

Zaradi odnosa do brezdomcev je Madžarska že dalj časa tarča kritik borcev za človekove pravice in tudi mednarodnih teles, kot je Beneška komisija, ki je svetovalno telo Sveta Evrope.

A iz urada premierja Viktorja Orbana sporočajo, da je zakonodaja "primarno v interesu brezdomcev", saj zdaj namreč, namesto da bi se obrnili na zavetišča, "raje ostanejo na javnih površinah, kjer lahko pozimi tudi umrejo". Vlada tudi trdi, da je povečala financiranje programov za brezdomce, v zavetiščih pa je tudi dovolj prostora za njih. Samo v Budimpešti naj bi bilo na voljo 4.000 postelj.

Protest brezdomcev
Pred glasovanjem v parlamentu je poslanka opozicijskih socialistov Ildiko Lendvai opozorila, da sprejetje zakona pomeni preganjanje brezdomcev. Po njenih besedah gre za "nehumano" zakonodajo. Opozarja tudi, da prostora za brezdomce vsekakor ni dovolj. Čeprav je vlada napovedala raziskavo o zavetiščih in številu brezdomcev, pa ugotovitev študije ni nikoli javno predstavila, je še povedala poslanka.

Madžarsko ustavno sodišče je novembra lani razsodilo proti prehodnemu zakonu, ki je kriminaliziral brezdomsko vedenje in ga označilo za neustavnega. Toda po marčevski dopolnitvi ustave v parlamentu so omejitve v parlamentu spet mogoče.

V ponedeljek se je pred glasovanjem več sto brezdomcev in aktivistov zbralo pred parlamentom in protestiralo v znak nestrinjanja s spremembami zakonodaje. Aktivisti trdijo, da na mestnih ulicah in v barakah, ki so si jih postavili na obrobju prestolnice, živi okoli 10.000 brezdomcev.