Papež Frančišek med polnočnico v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež Frančišek med polnočnico v Vatikanu. Foto: Reuters
Betlehem
V Baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu so številni verniki prižgali svečke. Foto: Reuters
Vatikan
Papež bo na božič podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Foto: Reuters
Fuad Tval
Latinski patriarh Fuad Tval bo polnočnico daroval v Betlehemu. Foto: Reuters
Priprave na božič v Vatikanu

Jasli v baziliki svetega Petra so med mašo obiskali otroci iz držav, ki jih je papež doslej obiskal in polagali cvetje, Frančišek pa se je osredotočil na zavračanje grehov sodobnih družb. Zavrnil je kulturo brezbrižnosti, ki se vse prepogosto sprevrača v kulturo brezobzirnosti. "V svetu, ki je prepogosto neusmiljen do grešnika in prizanesljiv do greha, moramo gojiti močan občutek za pravičnost," je pridigal papež proti krivicam. Spomnil je, da je Jezus poklical ljudi naj ravnajo s trezno presojo, preprosto in uravnoteženo ter vidijo to, kar je bistveno.

Papež bo na božični dan opoldne vernikom na Trgu svetega Petra podelil blagoslov urbi et orbi.

Procesija iz Jeruzalema do Betlehema
Kot vsako leto se je dopoldne na pot iz Jeruzalema do Betlehema podala procesija, ki jo je vodil latinski patriarh Fuad Tval, najvišji predstavnik Vatikana v Sveti deželi. Medtem ko se je procesija ob spremljavi cerkvenih zvonov v krščanski soseski Jeruzalema odpravila na pot, so se ob jaslicah pred Baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu že zbrali številni verniki. V jami pod oltarjem cerkve iz 6. stoletja naj bi se namreč rodil Jezus.

V Betlehemu tudi Mahmud Abas
Vrhunec slovesnosti v Sveti deželi je bila tradicionalna polnočnica na sveti večer, ki jo je Tval vodil v omenjeni baziliki. Slavja se bosta udeležila tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in premier Rami Hamdalah. Abas je v božični poslanici dejal, da je molil za konec okupacije, "kar bi v Sveto deželo ponovno prineslo pravičnost".

Polnočnica je bila letos posvečena žrtvam nasilja in njihovim svojcem, je napovedal Tval. Poudaril je tudi, da bi morala biti praznovanja zmerna zaradi nasilja na palestinskih ozemljih, v Izraelu in drugod po svetu.

"Mislimo tudi na žrtve vseh vrst terorizma vsepovsod. Ne glede na to, kdo so in od kod prihajajo, so vsi naši bratje in sestre v človečnosti," je dejal Tval.

Znova smrtne žrtve
Kljub Tvalovemu pozivu h koncu nasilja je le-to na Zahodnem bregu divjalo tudi dan pred božičem. Na Zahodnem bregu so bili namreč ubiti trije Palestinci, ki so skušali izvesti napade z noži oziroma avtomobilom na izraelske varnostne sile. Še en Palestince je bil ubit v spopadih z izraelskimi vojaki.

Zaradi novega vala nasilja v Izraelu in na palestinskih območjih pričakujejo nekoliko manj turistov kot decembra lani, ko je v Sveto deželo prišlo nekaj več kot 78.000 ljudi. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da je rezerviranih le 40 odstotkov hotelskih sob.

Božično drevo v Vatikanu z Bavarske
V Vatikanu pa bo polnočnico v Baziliki svetega Petra daroval papež Frančišek. Začela se bo ob 21.30 in bo trajala približno dve uri. Pred polnočnico je papež poudaril ljubečo naravo Boga. "Bog je v ljubezni z nami. Pomanjšal se je, da bi nam pomagal ljubiti ga," je zapisal na Twitterju. Na božični dan pa bo opoldne vernikom na Trgu svetega Petra podelil blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Cvetlične kompozicije, ki krasijo Baziliko svetega Petra, sta vatikanskim vrtnarjem tudi tokrat pomagala oblikovati cvetličarja iz Slovenije Peter Ribič in Sabina Šegula. Božično drevo na Trgu svetega Petra tudi letos prihaja z Bavarske.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na rojstvo se pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine.

Bartolomej: Solidarnost in ljubezen za prebežnike
Ekumenski patriarh Bartolomej pa je letošnjo božično poslanico posvetil milijonom beguncev, ki morajo zaradi preganjanja in nasilja zapustiti svojo domovino. Da bi si rešili življenje, mora zbežati tudi veliko otrok. Celo na njihovo življenje sovražniki gledajo s sumničenjem. "To dejstvo je sramota za človeški rod," je poudaril patriarh.

"Pravoslavna Cerkev vsakodnevno spremlja beg množic ljudi, ki obupano iščejo streho, pod katero bi lahko spali. Res je, da je bilo tudi v zgodovini človeštva mnogo selitev narodov. A vseeno bi po dveh svetovnih vojnah in izjavah verskih ter političnih voditeljev o miru današnja družba lahko pričakovala miroljubno sobivanje med ljudmi v lastnih državah," je v poslanici poudaril ekumenski patriarh.

Po patriarhovih besedah pred takšno dramo, v kateri živi na tisoče naših bratov, ne moremo ostati ravnodušni. Treba jim je izraziti solidarnost in ljubezen, saj vsako dobro delo doseže obličje Božjega sina. "Ta na svet namreč ni prišel kakor kralj, temveč je bil rojen kakor gol in nebogljen otrok, v majhnem hlevu, brez ognjišča. V razmerah, v kakršnih ta trenutek živi na tisoče naših bratov," je še opozoril Bartolomej.

Priprave na božič v Vatikanu