Papež Frančišek že drugič daruje polnočno mašo. Foto: Reuters
Papež Frančišek že drugič daruje polnočno mašo. Foto: Reuters
Mir pride s pravico, je v okupiranem Betlehemu dejal jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval. Foto: EPA
V Betlehemu so aktivisti božično drevo okrasili z granatami solzivca, ki ga izraelska vojska uporablja zoper protestnike proti zidu. Foto: EPA
V Vatikanu bo mašo daroval papež Frančišek

Polnočna maša v Vatikanu se je začela ob 21.30. Že drugič jo je daroval papež Frančišek. Polnočna maša je bila vrhunec dogajanja tudi v Betlehemu na Zahodnem bregu.

Več tisoč romarjev je v Betlehemu čez dan spremljalo procesijo, ki jo je vodil jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval, najvišji rimskokatoliški klerik v Sveti deželi. Dejal je, da upa, da bo leto 2015 "boljše kot to težko leto". "Upam, da naslednje leto ne bo več ločitvenega zidu in upam, da bomo imeli namesto tega mostove miru," je še dejal.

Pri tem je mislil na zid, ki ga Izrael gradi na okupiranem Zahodnem bregu, velika večina pa stoji na palestinski zemlji, zaradi česar ga je Mednarodno sodišče v Haagu že leta 2004 označilo za neskladnega z mednarodnim pravom. Zid deli Betlehem od Jeruzalema, zato je moral patriarh na poti v Betlehem prečkati izraelsko vojaško nadzorno točko.

"Ne pozabite na prebivalce Gaze"
Po poročanju BBC-ja je kristjane patriarh Tval pozval, naj ne pozabijo na prebivalce Gaze, kjer je po poletnih izraelskih napadih brez strehe nad glavo ostalo 19.600 družin, in ljudi v Siriji in Iraku, ki trpijo v državljanski vojni in zaradi napredovanja Islamske države. V Gazi s približno 1,8 milijona prebivalcev živi tudi približno 3.500 kristjanov. Da lahko potujejo v 70 kilometrov oddaljeni Betlehem, morajo od Izraela prejeti posebno dovoljenje. Letos je Izrael podelil okoli 500 takšnih dovoljenj.

Maja je ob t. i. aparthaeidskem zidu na Zahodnem bregu molil tudi papež Frančišek, ki je pozval h koncu "vedno bolj nesprejemljivega" izraelsko-palestinskega konflikta. Takrat je tudi kristjanom na Bližnjem vzhodu poslal sporočilo solidarnosti.

V Vatikanu bo mašo daroval papež Frančišek