Protesti so se sprevrgli v spopade. Foto: EPA
Protesti so se sprevrgli v spopade. Foto: EPA
Tahrir
Kairski trg Tahrir so napolnili protestniki, ki so se zbrali na poziv vojske, le nekaj kilometrov stran pa so protestirali Mursijevi privrženci. Foto: EPA
Protesti v Egiptu v znamenju nasilja

Kairo in druga egiptovska mesta so v petek in v noči na soboto preplavile množice protestnikov. Na eni strani so Mursijevi podporniki zahtevali njegovo vrnitev na predsedniški položaj, na drugi strani pa so se na poziv vojske zbrali nasprotniki odstavljenega predsednika.

Iz Mursijeve Muslimanske bratovščine so sporočili, da je bilo v soboto zgodaj zjutraj na severovzhodu egiptovske prestolnice ubitih več kot 70 ljudi, ko so pripadniki varnostnih sil streljali na njihove podpornike. Tiskovni predstavnik gibanja Gehad El Hadad je dejal, da so bili ljudje ubiti s streli v glavo in prsi.

Arabska televizija Al Džazira je poročala, da je bilo ubitih 120 ljudi, ranjenih pa 4.500.

Varnostne sile še niso komentirale dogodkov v kairski četrti Raba Al Adavija, kjer so se pri mošeji zbrali Mursijevi podporniki.

V pričakovanju novega nasilja
Egiptovski notranji minister Mohamed Ibrahim je dejal, da se bodo protesti v podporo Mursiju kmalu "zakonito" končali. Muslimanska bratovščina je napovedala, da bodo še naprej mirno protestirali v podporo Mursiju in zahtevali njegovo vrnitev na predsedniški položaj.

Islamisti sicer še naprej zavračajo dialog z začasno vlado, ki je bila vzpostavljena, potem ko je vojska na začetku meseca po množičnih protestih odstavila Mursija, ki je na predsedniškem položaju preživel manj kot leto dni, a je bil v tem kratkem času deležen očitkov njegovih nasprotnikov, da si je podelil prevelika pooblastila.

Konec tedna bi bil lahko Egipt priča novemu valu nasilja, saj se izteče 48-urni ultimat vojske islamistom, od katerih vojska zahteva, da se udeležijo procesa sprave, saj jim v nasprotnem primeru grozi zatrtje.

Poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah Al Sisi je med tednom pozval prebivalce, naj se v petek v velikem številu udeležijo protestov in s tem vojski podelijo mandat za "boj proti nasilju in terorizmu".

Čeprav Muslimanska bratovščina ni bila izrecno omenjena, pa je sporočila, da gre za grožnjo njihovemu gibanju.

Protesti v Egiptu v znamenju nasilja