September je bil najbolj krvav letošnji mesec v Iraku. Foto: Reuters
September je bil najbolj krvav letošnji mesec v Iraku. Foto: Reuters

V mestu Tadži severno od Bagdada so eksplodirali štirje avtomobili bombe, pri čemer je umrlo najmanj osem ljudi, ranjenih pa je 28.

Eksplozija avtomobila bombe je prav tako odjeknila v Bakubi. Pri tem sta bila ubita dva policista, ranjenih pa je bilo še sedem. V bližini tega mesta je odjeknila še druga eksplozija, v kateri je umrl en človek.

V Bagdadu je v strelskem napadu umrl policist. Ko je stanje prišla preverit policijska enota, je eksplodiral avtomobil bomba, ki je zahteval smrtno žrtev. V mestu Kut južno od Bagdada je eksplozija ubila načelnika policije in majorja.

Nasilje povezano z množičnim begom
Z najnovejšim nasiljem je število smrtnih žrtev zaradi napadov v Iraku v septembru naraslo na prek 246, ranjenih pa je bilo več kot 800 ljudi. Nedeljsko nasilje je izbruhnilo, potem ko je v četrtek iz zapora v Tikritu pobegnilo več kot 100 zapornikov, od tega 47 obsojenih članov ene izmed vej teroristične skupine Al Kaida.

Pobegnili so s pomočjo samomorilskega napadalca, ki je pred poslopjem zapora sprožil avtomobil bombo. Zapor so nato napadli oboroženi skrajneži. Med pobegom je bilo ubitih 16 pripadnikov varnostnih sil. Z iraškega notranjega ministrstva so v petek sporočili, da so bili ubiti štirje ubežniki, 23 so jih ujeli, varnostne sile pa nadaljujejo iskanje preostalih.