Med žrtvami so bili pripadniki varnostnih sil in civilisti. Foto: EPA
Med žrtvami so bili pripadniki varnostnih sil in civilisti. Foto: EPA

Po poročanju policije se je samomorilski napadalec razstrelil na vhodu v banko v mestu Laškar Gah. Po eksploziji so oboroženi napadalci vdrli v banko in začeli streljati. Med žrtvami in poškodovanimi so bili vojaki, policisti, učitelji in drugi civilisti, ki so čakali na prevzem plače. Vlada je namreč predčasno izplačala plače, da lahko ljudje kupijo darila in vse potrebno za praznovanje bajrama, s katerim se bo ta konec tedna končal postni mesec ramazan, je povedal vodja policije province Helmand Nur Aka Kintuz. Številni ranjeni so v kritičnem stanju.

Izvršni vodja države Abdulah Abdulah je obsodil napad, katerega tarča so bili po njegovih besedah "nedolžni muslimani v svetem mesecu ramazanu".

Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Njihov tiskovni predstavnik Kari Jusuf Ahmadi je potrdil, da so "ubili 73 vojakov in policistov, ki so pred prazniki prevzemali plače". Talibani nadzorujejo tri četrtine južne pokrajine Helmand.

Ista poslovalnica banke je bila tarča podobnega napada že februarja. Napad, ki so ga izvedli talibani, je zahteval šest smrtnih žrtev, okoli 20 ljudi pa je bilo ranjenih.