Kubanci so zadovoljni s potezo ZDA. Foto: Reuters
Kubanci so zadovoljni s potezo ZDA. Foto: Reuters

Obama je v torek sporočil, da bo ameriški kongres obvestil o umiku Kube s terorističnega seznama, kar bi lahko vodilo do vzpostavitve diplomatskih stikov med državama.

Ameriški predsednik je povedal, da se je za ta korak odločil, ker ni dokazov, da bi Kuba v zadnjih šestih mesecih podprla kakršen koli mednarodni terorizem, dobil pa je tudi zagotovila, da se to tudi v prihodnosti ne bo zgodilo.

Kubansko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev Bele hiše in ob tem pojasnilo, da se Kuba že od vsega začetka ne bi smela znajti na tem seznamu, še posebej zato, ker so bili sami v nekaj sto primerih žrtve terorizma. V Havani so navedli tudi točne številke in sporočili, da je terorizem zahteval 3.478 življenj, medtem je bilo poškodovanih 2.099 njenih državljanov.

Prelomni premik v medsebojnih odnosih se je zgodil po Obamovem srečanju s kubanskim predsednikom Raulom Castrom na vrhu Amerik pretekli konec tedna. To je bilo prvo srečanje predsednikov obeh držav po skoraj 60 letih.

Embargo od leta 1960
Kuba je bila na ameriškem seznamu državnih podpornic terorizma skupaj s Sirijo, Iranom in Sudanom. V ZDA so prepričani, da so na otoku podpirali baskovsko separatistično organizacijo ETA in kolumbijsko uporniško skupino FARC.

Havana je umik z omenjenega seznama zahtevala kot pogoj za odprtje ameriškega veleposlaništva na Kubi. Otoplitev odnosov med obema državama naj bi vodila do odprave ameriškega trgovinskega embarga proti Kubi, ki velja od leta 1960, ko so ZDA po komunistični revoluciji pretrgale vse stike z otokom. Pristojnost za končanje embarga je izključno v rokah ameriškega kongresa.

Kot poroča BBC, so Kubanci pozdravili odločitev Washingtona. Erlinda Geroncelle je za ameriško agencijo AP povedala, da se nimajo za teroriste, ampak prav nasprotno - za podpornike miru.