Fidel Castro se je zadnjič v javnosti pojavil aprila na sklepnem zasedanju 6. kongresa komunistične partije Kube, ki je takrat sprejela reformni sveženj Raula Castra. Foto: EPA
Fidel Castro se je zadnjič v javnosti pojavil aprila na sklepnem zasedanju 6. kongresa komunistične partije Kube, ki je takrat sprejela reformni sveženj Raula Castra. Foto: EPA
Fidel Castro
Kljub politični upokojitvi se je Castrov režim obdržal na oblasti. Bo lahko prestal tudi smrt kubanskega revolucionarja? Foto: EPA

Po 48 letih na oblasti je Fidel Castro julija 2006 zaradi zdravstvenih razlogov vajeti oblasti predal v roke pet let mlajšemu bratu Raulu Castru. S tem se je končalo pomembno obdobje za karibski otok z 11 milijoni prebivalcev, ki so se le počasi navajali na odsotnost nekoč vseprisotnega "El Comandanteja".

Slovo od socialističnega gospodarstva?
Raul Castro si že pet let prizadeva uvesti niz gospodarskih reform, ki jih je aprila na zgodovinskem kongresu potrdila kubanska komunistična partija. Reforme predvidevajo odpiranje Kube tržnemu gospodarstvu in tujemu kapitalu in občutno zmanjšanje javnega sektorja.

Umik Fidela Castra v pokoj je sicer sovpadal s trenutkom, ko so številne države v Latinski Ameriki, kamor je Castro želel izvoziti svojo revolucijo, doživele zasuk v levo. Za njegovega "političnega dediča" velja venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki pa zdaj v Havani po odkritju raka prestaja zdravljenje s kemoterapijo.

Fidel v pokoju piše "razmišljanja"
Castro sam se že več let od doma na zahodu Havane, kjer živi z ženo Dalio Soto del Valle, posveča pisanju "razmišljanj" o največjih mednarodnih vprašanjih - do danes jih je objavil 361. V javnosti se pojavlja le redko, nazadnje se je udeležil kongresa komunistične partije aprila. Odtlej se je pojavil še na nekaj posnetkih ob svojem prijatelju Chavezu v bolnišnici.

Castro, nezakonski sin premožnega kmeta in oče osmih otrok, od katerih ni nihče zašel v politične vode, ostaja med zadnjimi preživelimi predstavniki obdobja hladne vojne in ena najbolj kontroverznih osebnosti 20. stoletja. Vnet nasprotnik ZDA in imperializma za svoje privržence ostaja velik humanističen revolucionar, za svoje nasprotnike pa diktator brez milosti.

Slavljenje Castrov brez Castrov
Kuba je s slovesnostmi ob rojstnem dnevu revolucionarne ikone začela že v torek. Slavje je vrhunec doživelo v petek zvečer s svečano slovesnostjo, poimenovano "Pesem zvestobe", ki je potekala v gledališču Karla Marxa v Havani. Slavljenec se je sicer zaradi slabega zdravja ni udeležil, prav tako ne njegov brat Raul Castro. Najvišji udeleženec je bil prvi podpredsednik, 80-letni Jose Ramon Machado Ventura, kar ponazarja ostarelost kubanske revolucije, saj na vodilnih mestih tako rekoč ni politika, mlajšega od 70. let.