Številni Kubanci so zdaj zaprosili za potne liste. Foto: EPA
Številni Kubanci so zdaj zaprosili za potne liste. Foto: EPA
Kuba
Potovanja Kubancev so bila do sedaj pod natančnim nadzorom dražave. Foto: EPA

Spremembe zakonodaje je kubanska vlada napovedala oktobra, nova pravila, ki so najbolj pričakovane spremembe pod taktirko kubanskega predsednika Raula Castra, pa odpravljajo drage in dolgotrajne postopke kot pogoje za potovanje v tujino, saj bodo zdaj Kubanci potrebovali le potne liste in vstopni vizum ciljne države. Nova politika uradne Havane, ki je začela veljati v ponedeljek, bo tako precej omilila potovanja Kubancev, ki so prej iz države lahko odpotovali le na podlagi pisnega vabila iz tujine.

Konec dolgotrajnih in dragih postopkov
Od leta 1961 dalje je kubanska vlada svojim državljanom prepovedovala potovanja v tujino oz. je ta potovanja strogo nadzirala, saj so morali Kubanci pridobiti pisno povabilo ter zaprositi za izstopni vizum. Postopek pridobivanja dovolilnice je bil dolgotrajen in drag, saj so morali zanj odšteti približno 150 dolarjev, plačati pa so morali tudi druge stroške in pristojbine. Potovanja na tuje so dovolili le državnim uradnikom in nekaterim ljudem, za katere je bilo jasno, da se bodo vrnili. Številni, ki so nameravali potovati v tujino, so bili označeni kot izdajalci in sovražniki.

Tisti, ki so državo zapustili brez posebnega dovoljenja, so izgubili vse svoje premoženje in lastnino. Če so se vrnili na obisk, so lahko na otoku ostali le mesec dni (z novo zakonodajo se to obdobje podaljša na tri mesece), nikakor pa niso smeli kupovati nepremičnin ali vlagati v zasebne posle.

V tujini bodo Kubanci lahko ostali dve leti
Z novo politiko bodo Kubanci s stalnim prebivališčem na otoku lahko v tujini ostali 24 mesecev (prej je bilo to obdobje omejeno na 11 mesecev), preden bodo izgubili svoje pravice, tisti, ki bi se radi vrnili, pa bodo lahko ponovno zaprosili za državljanstvo. Castrova vlada bo nekaterim zdravnikom omogočila tudi delo v tujini, še vedno pa bodo obdržali nekatere omejitve za ljudi, ki delajo v strateških panogah, in za oporečnike, vlada pa lahko potovanje omeji tudi zaradi državne varnosti.

Vlada si želi, da bi lahko tako ohranila močnejše vezi z milijoni Kubancev, ki živijo po svetu.

Potovanja za številne še vedno le sanje
Že ves prejšnji teden so Kubanci, s papirji v rokah in s sanjami o tujih deželah v glavah, stali v dolgih vrstah, da bi zaprosili za potne liste. Kot so povedali za agencijo Reuters, bodo lahko zdaj končno obiskali svoje sorodnike, ki so zapustili otok, nekateri sanjajo o novih gospodarskih priložnostih, številni pa se veselijo zgolj priložnosti, da vidijo svet, o katerem so od revolucije dalje lahko le sanjali.

A vse le ni tako preprosto. Največja ovira za potovanje Kubancev zdaj ne bo več vlada, še vedno bo njihova usoda odvisna od vlad drugih držav, saj je na svetu le nekaj držav, ki dovoljujejo potovanje Kubancev brez vizuma, ter njihovih finančnih zmožnosti. Ker je povprečna plača na otoku 19 ameriških dolarjev, bodo potovanja za številne še vedno ostala le sanje.