Člani prokurdske stranke so se peš skušali podati do mesta Cizre, a so jim to preprečile varnostne sile. Foto: Reuters
Člani prokurdske stranke so se peš skušali podati do mesta Cizre, a so jim to preprečile varnostne sile. Foto: Reuters

"Bolj kot kadar koli potrebujemo podporo mednarodne javnosti, da bi zagotovili trajen mir na Bližnjem vzhodu, v Turčiji in Kurdistanu," so sporočili v HDP-ju.

Od junijskih parlamentarnih volitev v Turčiji, na katerih se je prokurdska stranka prvič prebila v parlament, so bila njena poslopja že kar 128-krat tarča napada.

Prehodni vladi stranke AKP očitajo, da na Kurde pritiska na vse mogoče načine. Številna kurdska mesta na jugovzhodu Turčije so tako v veliki meri odrezana od sveta, komunikacijski kanali, kot sta telefon in splet, so odrezani.

Večinsko kurdsko pokrajino Cizre že dneve oblegajo turške varnostne sile, ljudem primanjkuje hrane in vode ter nimajo dostopa do zdravniške oskrbe, je sporočil HDP. Kot trdijo, je bilo na območju v preteklih dneh ubitih 20 civilistov, samo osem v sredo. Državne sile namerno napadajo civilno prebivalstvo, novinarjem pa ne dovolijo prihoda na območje, opozarjajo v stranki.

Potem ko je premirje med kurdskimi uporniki in Turčijo vzdržalo več kot dve leti, se je julija znova razplamtelo nasilje med turškimi varnostnimi silami in pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Stopnjevanje napetosti
Razmere so se v zadnjih dneh še zaostrile. Samo od konca tedna je bilo v napadih PKK-ja ubitih več kot 30 turških vojakov in policistov, Ankara pa se je na to odzvala z novimi letalskimi napadi in drugimi vojaškimi akcijami. Obenem so se vrstili napadi na poslopja HDP-ja, ki ga nacionalisti obtožujejo, da je politično krilo PKK-ja.

Turčiji se sicer 1. novembra obetajo predčasne parlamentarne volitve, potem ko se stranke po junijskih volitvah niso mogle dogovoriti o oblikovanju vlade.

HDP je danes organiziral tudi miren protestni shod pri mestu Cizre, a so varnostne sile udeležencem onemogočile pot. V tem mestu s 120.000 prebivalci že teden dni velja poseben režim z omejenim gibanjem in policijsko uro, ki ga je uvedla vojska. V HDP-ju pravijo, da gre za nezakonito zaporo mesta, in zahtevajo njeno odpravo.