Kobane je znova v rokah kurdskih sil. Foto: Reuters
Kobane je znova v rokah kurdskih sil. Foto: Reuters

Islamski skrajneži so v četrtek nepričakovano napadli Kobane, ki so jim ga kurdske sile iz rok iztrgale letos januarja po srditih spopadih in ob pomoči koalicijskih letalskih napadov pod vodstvom ZDA.

Pred dvema dnema so džihadisti zavzeli več sosesk v Kobaneju in po poročanju proopozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu izvedli enega najhujših pokolov v Siriji. Našli so 206 trupel, večino izmed njih s strelnimi ranami. Islamska država naj bi se s tem maščevala za niz porazov, ki so jih v zadnjih tednih utrpeli proti kurdskim silam.

Tiskovni predstavnik kurdskih obrambnih sil (YPG) Redur Xelil je povedal, da je v Kobaneju mirno, medtem ko kurdski borci pregledujejo mesto in iščejo morebitne skrite islamske skrajneže.

V spopadih s kurdskimi borci naj bi bilo ubitih več kot 60 pripadnikov Islamske države. Osem skrajnežev je po besedah Xelila pobegnilo iz mesta v smeri proti turški meji. Po za zdaj še nepotrjenih poročilih so se v mesto že začeli vračati kurdski civilisti, ki so se pred spopadi umaknili prek meje v Turčijo.

Spopadi se še vedno nadaljujejo v mestu Hasaka, okoli 270 kilometrov vzhodno od Kobaneja, ki so ga skrajneži prav tako napadli v četrtek. Sirske oblasti so prebivalce Hasake pozvale k obrambi mesta, potem ko je Islamska država sprožila nov napad na ozemlja v mestu, ki so pod nadzorom vladnih sil.