Kurdske sile naj bi v središče mesta prodrle v desetih dneh. Foto: Reuters
Kurdske sile naj bi v središče mesta prodrle v desetih dneh. Foto: Reuters
Jazidi
Manjšinska skupina jezidov je po IS-jevem zavzetju Sindžarja avgusta lani pobegnila v gorato območje blizu mesta Sirnak. Foto: Reuters
Kurdi s pomembno zmago nad IS-jem

"IS je poražen in na begu," so na Twitterju sporočile kurdske sile v Iraku. To je potrdil tudi predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani na novinarski konferenci.

V boju za osvojitev Sindžarja je sodelovalo okoli 7.500 posebnih enot kurdskih sil, pešmerg in jezidov.

Osvoboditev strateškega mesta Sindžar:

- leži ob vznožju gore Sindžar, 30 kilometrov od meje s Sirijo,
- IS ga je zavzel avgusta 2014,
- iz mesta je pobegnilo okoli 50.000 jezidov, ki so bili ujeti pod goro Sindžar brez hrane in vode,
- preboj pri zavzetju Sindžarja je bila prekinitev avtocestne poti 47, ki je bila za IS pomembna povezava med vzhodom in zahodom države.

Prvi preboj v četrtek
Pešmergam je po več kot enem letu uspelo znova zavzeti pomembne objekte v Sindžarju, kot so bolnišnica, šola, vladne zgradbe, skladišče pšenice in tovarna betona.

Kurdskim borcem je sicer že v četrtek ob podpori letal mednarodne koalicije uspelo presekati vse oskrbovalne poti džihadistov z vzhoda in zahoda države v Sindžar (avtocesta 47), pa tudi komunikacijske povezave. Zračna koalicija pod vodstvom ZDA je do zdaj na severu Iraka izvedla 250 napadov.

Kurdski regionalni varnostni svet je sporočil, da so iraške pešmerge v Sindžar vdrle z vseh strani in iz mesta odstranjujejo teroriste. Al Džazira medtem poroča, da so v mesto vstopile skoraj brez upiranja, kar ni tipično za bojevanje s silami IS-ja.

Po zavzetju Sindžarja je bilo v mestu okoli 600 borcev IS-ja, zdaj naj bi jih ostala le peščica. Po podatkih kurdskih sil je bilo v četrtkovih zračnih napadih ubitih med 60 in 70 borcev IS-ja. Ker še vedno ni jasno, ali so iz mesta pobegnili vsi borci IS-ja, so poveljniki pešmerg izrazili skrb, da bi se lahko džihadisti skrivali in ob napredovanju pešmerg v mesto razstrelili.

Ravno zato bodo v mesto prodirali počasi, saj sproti odstranjujejo nastavljena skrita ekplozivna telesa, pozorni pa morajo biti tudi na gverilske napade. Po poročanju BBC-ja naj bi se jim do središča mesta uspelo prebiti v desetih dnevih.

Osvojitev strateško pomembnega mesta
Ob lanskem zavzetju Sindžarja je IS pobil in zasužnjil na tisoče pripadnikov verske in etnične manjšine jezidov. Še na desettisoče jih je ostalo brez hrane in vode ujetih na bližnji gori Sindžar, nakar so jih po več dneh rešile kurdske sile iz sosednje Sirije.

Prav opozorila, da jezidom grozi genocid, so bila eden od ključnih razlogov, da so se ZDA odločile za zračne napade na cilje IS-ja v Iraku. Sindžar ima tako velik simbolni pomen, je pa tudi strateško pomemben, saj leži na glavni avtocesti med Mosulom in Rako - glavnima trdnjavama IS-ja v Iraku in Siriji. Kurdska ofenziva je tako prekinila dobavno pot med obema mestoma pod nadzorom IS-ja, Sindžar pa bi lahko spet povezan s preostankom severnega Iraka.

Novi napadi v Bagdadu
V Bagdadu je prišlo do novih žrtev. Na šiitskem pogrebu v mošeji se je razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil najmanj 17 ljudi, najmanj 32 je ranjenih. V ločenem napadu z dvema obcestnima bombama v bagdadskem primestju Sadr sta umrla dva človeka. Odgovornost za napada je prevzela Islamska država.

Kurdi s pomembno zmago nad IS-jem