Nočnega bedenja ob četrti obletnici katastrofe se je udeležilo več kot 10.000 ljudi. Foto: EPA
Nočnega bedenja ob četrti obletnici katastrofe se je udeležilo več kot 10.000 ljudi. Foto: EPA
L'Aquila
Italijanska vlada je po potresu ocenila, da bo obnova L'Aquile, ki je eno najpomembnejših italijanskih srednjeveških mest, stala 12 milijard evrov. Foto: EPA
Obletnica potresa v Italiji

Žarišče potresa z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici je bilo na območju L'Aquile v pokrajini Abruzzi, mesta z 68.000 prebivalci kakih sto kilometrov vzhodno od Rima. Obnova mesta zaradi finančne krize in birokratskih ovir tako rekoč stoji.

V L'Aquili so v petek zvečer priredili 3,5 kilometra dolg sprevod, ponoči pa so ob zvonjenju zvonov prebrali imena 309 žrtev. Župan mesta Massimo Cialente je na spominski slovesnosti kritiziral počasno obnovo mesta. "To je žalostna obletnica, saj počasi izgubljamo upanje, da bomo mesto povrnili v prvotno stanje," je dejal. Prebivalci L'Aquile vse bolj svarijo pred možnostjo množičnega odseljevanja.

Štiri leta po potresu je baročno središče L'Aquile, v katerem je živelo 20.000 ljudi, prazno. Večino poškodovanih in napol podrtih stavb so zavarovali pred nadaljnjim rušenjem in jih obgradili z zidarskimi odri. A je obnova še daleč. V štirih letih je L'Aquila dobila le eno obnovljeno cerkev, a so ji zato oblasti, občinske, deželne in nacionalne, v zvezi z obnovitvenimi deli namenile kar 1.107 zakonov, uredb in odlokov.

Življenje v montažnih naseljih
Takratna vlada premierja Silvia Berlusconija je takoj po potresu velik del denarja usmerila v postavitev novih montažnih naselij. Stanovanjske komplekse, vredne skoraj 800 milijonov evrov, so na 19 lokacijah postavili v pol leta, v njih pa naselili 15.000 ljudi. Berlusconijeva vlada je projekt pospremila z velikim medijskim bliščem, ljudi so namreč po njenem mnenju s projektom rešili pred desetletji bivanja v zabojnikih, po mnenju kritikov pa je L'Aquila dobila tudi veliko urbanistično težavo, saj občina novih skupnosti komunalno in infrastrukturno ne zmore vzdrževati.

Danes v montažnih naseljih prebiva 12.000 ljudi, 2.700 v lesenih hišicah, ki so stale slabih 290 milijonov evrov.

Seizmologi obsojeni na zapor
Oktobra lani je javnost razburila sodba sodišča v L'Aquili, ki je člane takratne vladne komisije za zaščito pred naravnimi nesrečami, v kateri je bilo šest seizmologov in predstavnik civilne zaščite, obsodilo na šest let zapora, ker prebivalstva niso ustrezno opozorili na nevarnost potresa.

Obletnica potresa v Italiji