Laimdote Straujume bo, kot kaže, ostala na premierskem stolčku. Foto: EPA
Laimdote Straujume bo, kot kaže, ostala na premierskem stolčku. Foto: EPA
Nils Usakovs, župan Rige in vodja proruske latvijske strake Harmonija centra
Pred mesecem dni je župan Rige Nils Usakovs vznemiril Latvijce in razveselil Ruse z izjavo, kaj si misli o Vladimirju Putinu: "Najboljša stvar trenutno za Latvijo." Foto: Reuters

Na drugo mesto se je uvrstila levosredinska proruska stranka Harmonija centra, ki je dobila 23 poslanskih mandatov. Prve uradne izide bodo predvidoma objavili v nedeljo.

Latvijci so nov parlament izbirali po treh letih. Čeprav je kriza v Ukrajini močno razburkala to baltsko državo z veliko rusko manjšino in jo precej prestrašila, na oblikovanje nove vlade po volitvah naj ne bi bistveno vplivala. Številni se še živo spominjajo sovjetskih časov in se ob najhujšem sporu med Evropo in Rusijo od konca hladne vojne bojijo, da bo skušala Moskva destabilizirati tudi pribaltske države.

Harmonija centra za Putina
63-letna Straujumejeva je ob oddaji glasu dejala, da je ključna varnost. "Ne morem deliti mnenja, da je Putin najboljši predsednik za Rusijo," je dejala premierka in se tako odzvala na nedavne izjave svojega tekmeca iz levega tabora, župana Rige Nilsa Ushakovsa, čigar Harmonija centra velja za veliko zaveznico Kremlja. Ta je pred kratkim dejal, da je najboljša stvar v danem trenutku ruski predsednik Vladimir Putin.

Ushakovs je sicer ob oddaji glasu dejal, da si želi "pragmatičnih odnosov z vsemi sosednjimi državami Latvije, vključno z Rusijo".

Za premierko Harmonija grožnja neodvistnosti
Straujumova je ob oddaji volilnega lističa dejala, da bi zmaga Harmonije centra predstavljala grožnjo latvijski neodvisnosti. Vlada je bila ena od najglasnejših podpornic sankcij proti Rusiji zaradi ukrajinske krize znotraj EU-ja.

Na sobotnih volitvah se je sicer 13 strank in zavezništev potegovalo za sedež v parlamentu. Poleg omenjenih je dovolj glasov za vstop v parlament prejela na novo ustanovljena stranka Za Latvijo iz srca, ki je osvojila 6,9 odstotka glasov, ter Zavezništvo latvijskih regij z 6,5 odstotka glasov.