Lavrov bi rad videl spoštljivejši odnos do Rusije. Foto: Reuters
Lavrov bi rad videl spoštljivejši odnos do Rusije. Foto: Reuters
Trump meni, da obtožnice kažejo, da njegova kampanja ni sodelovala z Rusi. Foto: Reuters

V petek je posebni tožilec Robert Mueller vložil obtožnice proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem, ki jih je obtožil "zarote, da bi vplivali na politični in volilni proces v ZDA, vključno s predsedniškimi volitvami leta 2016". Zaroto naj bi kovali že od leta 2014.

V okviru zarote naj bi začeli podpirati republikanskega kandidata Donalda Trumpa in kritizirati njegovo demokratsko tekmico Hillary Clinton. Domnevajo, da je več sto ljudi delalo v več izmenah in objavljalo vsebino na več družbenih omrežjih.

Trump petkove obtožnice razlaga kot dokaz, da njegova kampanja "ni storila ničesar narobe", češ da je Rusija svojo protiameriško kampanjo začela leta 2014, še preden je sam napovedal predsedniško kandidaturo.

Čaka na dejstva
Lavrov, ki se danes udeležuje varnostne konference v Münchnu, sicer ni želel neposredno komentirati obtožnic, je pa dejal, da so predstavniki ZDA, med njimi tudi podpredsednik Mike Pence, v preteklosti "zanikali, da je vmešavanje katere koli države vplivalo na izide volitev".

"Dokler ne vidimo dejstev, je vse drugo blebetanje," je pribil Lavrov.

Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert Raymond McMaster je medtem v Münchnu dejal, da bo vedno težje skriti dokaze o "vmešavanju v naš demokratični proces". Pojasnil je, da so vedno bolj usposobljeni pri iskanju izvora te "subverzije". Ocenil je še, da so se vsi ruski napori, da bi se polariziralo Zahod in države eno proti drugi, izrazili v tem, da se je Zahod sedaj združil v svoji politiki proti Rusiji in ruskem vmešavanju.

Poziva k spoštovanju Rusije
Sicer pa je na varnostni konferenci ruski zunanji minister pozval EU, Nato in ZDA, naj se do Rusije vedejo spoštljivo. To, da se o Rusiji govori kot o grožnji, je vodilo v "ohromitev", meni Lavrov. Po njegovem mnenju se širi propaganda, ki obravnava vedno večji vpliv Rusije v negativnem kontekstu, pri tem pa si želi biti Rusija zanesljiv partner. "Pripravljeni smo vstopiti v odprt in spoštljiv dialog," je zagotovil.

Izrazil je še željo po okrepitvi sodelovanja z EU-jem, predvsem na področju mednarodnih konfliktov. "Želimo si predvidljivega EU-ja, močnega EU-ja, ki je odgovoren akter v zunanjepolitičnem okviru po vsem svetu," je povedal minister.

Med drugim je danes tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel izrazil pripravljenost na sodelovanje z Rusijo, češ da ta v EU-ju ne sme videti nasprotnika.

37-stranska Muellerjeva obtožnica med drugim navaja, da je skupina Rusov ...:
- Pozirala kot Američani in odprla finančne račune v njihovem imenu.
- Porabila več tisoč dolarjev mesečno za politične oglase.
- Kupila prostor na ameriškem strežniku, da bi zakrila povezave z Rusijo.
- Organizirala in promovirala politična zborovanja v ZDA.
- Pod imeni ameriških državljanov objavljala politična sporočila na družbenih omrežjih.
- Promovirala podatke proti Hillary Clinton.
- Na družbenih omrežjih ustvarila tematske skupine glede vročih tem.
- Delovala z mesečnim proračunom okoli 1,25 milijona dolarjev.
- Financirala gradnjo kletke, v katero so postavili igralko v zaporniškem oblačilu, ki je pozirala kot Hillary Clinton.