Moskva je zainteresirana za normalizacijo odnosov z Washingtonom, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki pa je obenem poudaril, da za njihovo poslabšanje ni kriva Rusija. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Moskva je zainteresirana za normalizacijo odnosov z Washingtonom, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki pa je obenem poudaril, da za njihovo poslabšanje ni kriva Rusija. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Menim, da nismo na pragu nove oborožitvene tekme. Vsaj Rusija vsekakor ne bo del tega. V našem primeru je tako, da je nastopil čas, da posodobimo jedrsko in konvencionalno orožje," je dejal ruski zunanji minister za RT.

Med drugim je komentiral tudi napoved ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je ravno prejšnji teden napovedal podoben ukrep. "ZDA imajo nekoliko sodobnejše orožje kot mi, a morda je tudi pri njih nastopil čas za posodobitev. Upam le, da bodo ZDA upoštevale ukrepe nove pogodbe o zmanjšanju strateškega orožja Start, ki jih pravno zavezuje," je dejal Lavrov in dodal, da ni nič narobe s tem, če dotrajano orožje zamenjaš z novim, "a pri tem obstajajo določene omejitve, koliko orožja lahko imaš".

Odziv na poteze Nata
V intervjuju za RT ni skrival, da Moskva potrebuje močen obrambni sistem tudi zaradi nedavnih potez Nata. Ta je v sredo na Poljskem začel vojaške vaje Anakonda 2014, v katerih sodeluje 12.500 vojakov iz devetih držav.

"Samo poglejte, kako hitro je Nato izkoristil položaj v Ukrajini za uporabo resnih, a popolnoma neutemeljenih in pristranskih obtožb o Rusiji. Takoj so prekinili sodelovanje z vsemi našimi programi, vključno s tistimi, ki so bili v njihovem interesu. To so storili tako hitro in surovo, da je postalo jasno, da je Nato ohranil mentaliteto hladne vojne."

Položaj v Ukrajini je primerjal z dogodki iz leta 2008, "ko je Gruzija napadla Južno Osetijo in ubila ruske mirovnike, s čimer je izzvala vojaški odziv Rusije". "V prvih dneh konflikta je Zahod za dogodke krivil Rusijo in ukinil številne programe, pozneje pa dejanje obžaloval. Zdaj to napako ponavlja," je dejal Lavrov. Zaostritev odnosov z Zahodom, ki je prepredena s številnimi sankcijami, po njegovem mnenju ne bo dosegla ravni stare hladne vojne, "a zahodni politiki so ujeti v svojo lastno protirusko retoriko".

"Pravica do veta je privilegij"
Rusija v Zahodu ne vidi več "zanesljivega" partnerja, "saj je kršil sporazume, zaradi česar se sprašujemo, ali je sploh še mogoče z njim skleniti kakršen koli dogovor". Opozoril je tudi na to, da so se pojavili predlogi o ukinitvi pravice do veta v Varnostnem svetu Združenih narodov, kar je Rusija v zadnjem času večkrat uporabila v primeru posredovanja v Siriji. "Pravica do veta je privilegij, je odgovornost za ohranjevanje miru in varnosti."

Med drugim je opozoril Zahod, še posebej ZDA, naj prenehajo sprejemati samovoljne odločitve, ne da bi pri tem imeli v mislih širšo sliko in interese drugih narodov. "Upa, da bodo ZDA končno spoznale, da se ne morejo obnašati kot tožilec, sodnik in izvrševalec v vsakem delu sveta in da morajo za rešitev težav začeti sodelovati."