Minister Halbe Zijlstra je po čustveni odstopni izjavi objel premierja Rutteja in zapustil dvorano. Foto: EPA
Minister Halbe Zijlstra je po čustveni odstopni izjavi objel premierja Rutteja in zapustil dvorano. Foto: EPA

Med predvolilno kampanjo marca lani je Zijlstra izjavil, da je leta 2006 na lastna ušesa slišal Putinov govor o nastanku "velike Rusije." A ujeli so ga na laži in nizozemskemu kralju Viljemu Aleksandru je ponudil odstop.

Ker se je izvedelo, da je premier Mark Rutte za njegovo laž izvedel že pred nekaj tedni in ni ukrepal, so v parlamentu glasovali o njegovi nezaupnici, a ni bila izglasovana. Koalicija pod vodstvom Rutteja ima v parlamentu le glas večine, a tokratno glasovanje je bilo prepričljivo - da ostane na položaju, je glasoval 101 poslanec, za njegov odstop pa 43. Glasovanje je spodbudila protiislamska skrajno desničarska stranka Geerta Wildersa.

Zijlstra, ki je na ministrskem stolčku sedel le štiri mesece, je v odstopni izjavi dejal, da je zagrešil največjo politično napako v svoji karieri in da si Nizozemska zasluži neoporečnega zunanjega ministra, s katerim ne bo povezan nikakršen dvom. Priznal je, da je bila njegova izjava neumna, a pojasnil, da je Putin leta 2006 resnično predstavil strategijo za ozemeljsko širjenje Rusije, z lažjo pa je želel le zaščititi vir, ki je bil na tistem srečanju.

Rusko veleposlaništvo na Nizozemskem se je v preteklosti že večkrat pritožilo glede omenjene Zijlstrove izjave in nizozemske uradnike obtožilo stalnega potvarjanja dejstev o Rusiji.