Jean-Marie Le Pen je Nacionalno fronto ustanovil leta 1972. Foto: Reuters
Jean-Marie Le Pen je Nacionalno fronto ustanovil leta 1972. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Marine Le Pen se namerava leta 2017 potegovati za predsedniški položaj. Foto: Reuters

86-letni Le Pen, ki je častni predsednik Nacionalne fronte, je stranko vodil skoraj štiri desetletja, nato pa je vodenje stranke leta 2011 prevzela njegova hčerka Marine.

Vodstvo stranke ga je v ponedeljek suspendiralo, potem ko je v preteklih tednih večkrat zmanjševal pomen holokavsta in dajal neprimerne izjave glede priseljevanja. V treh mesecih bodo tudi sklicali skupščino stranke, na kateri bodo odločali o spremembi statuta stranke in odvzemu statusa častnega predsednika Le Penu.

Po besedah poznavalcev bi lahko to priložnost stranka izkoristila za spremembo imena in s tem prekinitev z njeno preteklostjo.

Njegova hčerka Marine Le Pen je njegove izjave označila za politični samomor in dejala, da njen oče ne bi več smel govoriti v imenu Nacionalne fronte, saj so njegove izjave v nasprotju s strankarsko linijo. Že nekaj časa namreč skuša distancirati stranko od rasistične in protisemitske podobe, medtem ko načrtuje kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2017.

Ostaja v politiki
Jezen zaradi suspenza in grožnje z odvzemom naziva častnega predsednika stranke je Le Pen v pogovoru za radio Europe 1 hčerko obtožil izdaje, ob tem pa še dejal, da mu je zarila nož v hrbet. Dodal je, da bo hčerko razdedinil in da ne želi več, da nosi njegov priimek.

"Če bodo takšna moralna načela vladala v francoski državi, bi to bil škandal," je dejal in na vprašanje, ali si želi, da bi njegova hčerka zmagala na predsedniških volitvah, odgovoril, da za zdaj ne.

Ponovil je, da bo ostal v politiki in da se bo boril, da bo v stranko vrnil pravico in dostojanstvo.

Suspenz Jean-Marieja Le Pena je povzročil delitve v stranki, a analitiki menijo, da ni verjetno, da bi povzročil pravi razkol, saj tudi tisti, ki so zelo naklonjeni Le Penu, že dolgo mislijo, da gre predaleč. Strokovnjak za stranko Sylvain Crepon tudi meni, da če bo Le Pen še naprej povzročal težave z izjavami, da tvega popolno izolacijo.

Pod vodstvom Marine Le Pen je stranka doživela vrsto volilnih uspehov, najvidnejša je bila zmaga na lanskih evropskih volitvah.