Stevens je rekorder med republikanskimi senatorji po številu let v senatu. Foto: EPA
Stevens je rekorder med republikanskimi senatorji po številu let v senatu. Foto: EPA
Joe Lieberman
Dozdajšnji demokratski senator Lieberman je bil deležen ostrih kritik, ker je podprl McCaina. Foto: EPA

84-letni Stevens se je potegoval za sedmi šestletni mandat, a mu, kot kaže, ni uspelo, saj je imel tik pred koncem štetja Begich neulovljivo prednost. Stevens je največ političnih točk izgubil zaradi korupcije v vrednosti 250.000 dolarjev, kar je zanemarljivo v primerjavi z milijardami dolarjev zveznih sredstev, ki jih je zagotovil Aljaski, samo leta 2006 jih je devet milijard.

Aljaska se bo tako morala za nekaj let posloviti od denarja iz Washingtona, saj Begich kot novinec ne bo imel dovolj vpliva, prav tako pa tudi ne njegova kolegica, republikanska senatorka Lisa Murkowski, ki je prav tako novinka.

Senatni tekmi še vedno nista odločeni v Georgii, kjer bo decembra drugi krog volitev med republikancem Saxbyjem Chamblissom in demokratom Jimom Martinom, in Minnesoti, kjer znova preštevajo glasovnice. Tam je za zdaj tesno zmagal republikancev Norm Coleman pred demokratom Alom Frankenom.

Demokrati brez dvotretjinske večine v senatu
Po Begichevi zmagi imajo demokrati zdaj 56 sedežev, skupaj še z dvema neodvisnima senatorjema, Bernardom Sandersom iz Vermonta in Josephom Liebermanom iz Connecticuta, pa 58 sedežev, kar še vedno ni dovolj, da bi lahko odločitve v senatu sprejemali z dvotretjinsko večino, ob kateri republikanci ne bi imeli vpliva na odločitve.

Lieberman ostaja na čelu pomembnega odbora
Lieberman je v torek prestal pomembno glasovanje demokratske poslanske skupine, ki je odločala o tem, ali ga bo odstavila s položaja predsednika odbora za domovinsko varnost. Lieberman je namreč med kampanjo aktivno podpiral republikanca Johna McCaina in kritiziral Baracka Obamo. Demokrati so z 42 glasovi za in 13 proti potrdili resolucijo, s katero so Liebermana okarali zaradi izjav, mu odvzeli sedež v odboru za okolje in javna dela, vendar pa mu pustili, da ostane na čelu odbora za domovinsko varnost.

K. T.