Lenina
Lenina "premikajo" že nekaj časa, a ga še niso premaknili. Foto: EPA

Ruska stranka za pravo stvar je zahtevala, da se truplo revolucionarnega boljševističnega voditelja odstrani iz mavzoleja v ruski prestolnici in da ga pokopljejo.

Hkrati zahtevajo zaprtje Centra za biomedicinsko tehnologijo, ki skrbi za mavzolej in za balzamirano truplo ustanovitelja Sovjetske zveze, poroča ruska televizija RT.

"Mogoče bi bilo bolje oživeti Lenina, potem ko smo zapravili že celo bogastvo," je dejal vodja stranke Andrej Dunajev, ki je glede svojega predloga pripravljen sodelovati z vsemi strankami, razen z vladajočo Enotno Rusijo in komunisti. Prav zadnji so ostri nasprotniki odstranitve Leninovega trupla, saj gre za njihovega ideološkega voditelja.

Za primeren pokop Leninovega trupla se je v letih od razpada Sovjetske zveze zavzemalo že več ljudi, a zadeve se niso premaknile dlje od predlogov.

Tako dolgo, kot bo njegovo truplo še tukaj, ne bo ne Evropa ne večina izobraženih Rusov verjela, da je Rusija danes drugačna država, je na začetku decembra dejal vodja Liberalnodemokratske stranke Vladimir Žirinovski. Sam se zavzema za umik Leninovega trupla z Rdečega trga in obsodbo sovjetske ideologije, še poroča RT.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nasprotno prepričan, da bi premik in pokop Leninovega trupla pomenil, da je generacija za generacijo med 70-letnim sovjetskim obdobjem verjela v zmotne vrednote.

Truplo voditelja oktobrske revolucije so balzamirali takoj po njegovi smrti 21. januarja leta 1924 in ga postavili v mavzolej na Rdečem trgu v središču Moskve.

Do razpada sovjetske velesile leta 1991 je za ohranjanje trupla skrbela vlada, po tem letu pa so oblasti zmanjšale svoj finančni prispevek in del zdaj prispevajo zasebni donatorji.