Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije izvaja zračne in kopenske napade v Jemnu proti hutijevskim upornikom, pri čemer so številne žrtve civilisti. Foto: Reuters
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije izvaja zračne in kopenske napade v Jemnu proti hutijevskim upornikom, pri čemer so številne žrtve civilisti. Foto: Reuters
Jemen
Vojna v Jemnu traja od septembra 2014, ko so hutijevski uporniki zasedli glavno mesto Sana in pregnali vlado predsednika Abda Rabuja Mansurja. V tem času je bilo v državi ubitih več kot 10.000 ljudi, trije milijoni pa so razseljeni. 17 milijonov ljudi trpi pomanjkanje hrane, 80 odstotkov otrok nujno potrebuje pomoč. Foto: EPA
Thaad
ZDA bo Savdski Arabiji kljub njenem posredovanju v Jemnu prodala večjo količino orožja. Na sliki je protiraketni sistem Thaad. Foto: Reuters
Kršitelji pravic otrok tudi Savdska Arabija in jemenski uporniki

Koalicijo, ki jo je Savdska Arabija sestavila leta 2015, vključuje pa tudi Maroko, Egipt, Jordanijo, Sudan, Združene arabske emirate, Kuvajt, Katar in Bahrajn, je ZN uvrstil na omenjeni seznam, ker je leta 2016 v Jemnu ubila in pohabila 683 otrok, pa tudi zaradi 38 potrjenih napadov na šole in bolnišnice.

Letno poročilo ZN-a o otrocih v oboroženih spopadih je tudi omenilo, da je koalicija "v času pripravljanja poročila sprejela ukrepe za izboljšanje zaščite otrok", poroča Al Džazira.

Koalicija v kršitvah ni osamljena
Svetovna organizacija je na seznam uvrstila tudi hutijevske upornike zaradi odgovornosti za smrt ali pohabljenje 414 otrok. Črni seznam zaradi kršitve pravic otrok vključuje tudi jemenske vladne sile, provladne milice in Al Kaido na Arabskem polotoku. Skupaj je poročilo ugotovilo uboj 502 jemenskih otrok, lani pa jih je bilo tam ranjenih 838.

Poročilo generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa je bilo predano Varnostnemu svetu. Guterres je ob tem dejal, da namen seznama ni le "ozaveščati", ampak tudi "spodbujati ukrepe, ki lahko zmanjšajo tragično trpljenje otrok v konfliktu".

Lani je bila koalicija po pritiskih umaknjena
V lanskem poročilu na to temo od letos omenjenih skupin ni bila vključena le savdska koalicija. Sprva je bila sicer omenjena, a jo je nato tedanji generalni sekretar Ban Ki Mun "začasno" umaknil. Ban Ki Mun je navedel "nesprejemljiv" pritisk Zalivskih držav, tudi grožnje Savdske Arabije, da bodo prekinile financiranje ZN-a. Riad je sicer zanikal grožnje s prekinitvijo humanitarnega financiranja.

Države na seznamu zaradi tega ne bodo trpele ukrepov ZN-a, namen poročila pa je predvsem osramotiti kršiteljice in jih tako prisiliti v sprejemanje ukrepov za zaščito otrok.

Ameriški protiraketni sistem za Savdsko Arabijo
Medtem je ameriška vlada odobrila prodajo ameriškega protiraketnega sistema Thaad Savdski Arabiji za 15 milijard dolarjev. Zunanje ministrstvo v Washingtonu je sporočilo, da bo posel koristil ameriškim varnostnim in zunanjepolitičnim interesom. Okrepil bi savdsko in zalivsko varnost v odnosu do Irana in drugih regionalnih groženj, so sporočili z ministrstva, na obrambnem ministrstvu pa so dodali, da prodaja Thaada ne bo zamajala vojaškega ravnotežja v regiji.

Odobritev prodaje je bila objavljena le dan po tem, ko je Riad privolil v nakup ruskega protiraketnega sistema S-400.

Kršitelji pravic otrok tudi Savdska Arabija in jemenski uporniki