Napolitano je prepričan, da je vlada pod vodstvom Lette najboljša mogoča vlada za Italijo. Foto: EPA
Napolitano je prepričan, da je vlada pod vodstvom Lette najboljša mogoča vlada za Italijo. Foto: EPA
Angelino Alfano
Podpredsednik vlade Angelino Alfano naj bi predstavljal Berlusconijev glas v novi vladi. Foto: EPA

Po napovedih naj bi nova italijanska vlada prisegla že v nedeljo, po prisegi pa mora Letta še po zaupnico tako v poslansko zbornico kot senat, kar naj bi se zgodilo v ponedeljek.

V novi italijanski vladi, ki bo štela 22 članov, med katerimi je sedem ministric, bodo Lettova leva Demokratska stranka, desna stranka Ljudstvo svobode nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in manjša sredinska stranka Maria Montija.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo vodila nekdanja evropska komisarka Emma Bonino, gospodarsko ministrstvo pa dosedanji generalni direktor italijanske centralne banke Fabrizio Saccomanni. Novi italijanski notranji minister in podpredsednik vlade bo Angelino Alfano, obrambni resor pa bo vodil Mario Mauro.

Po napovedih Lette bodo v ospredju dela nove vlade gospodarske in politične reforme. Poudaril je, da nova vlada ni sestavljena samo iz predstavnikov političnih skupin, pač pa so v njej tudi nestrankarski strokovnjaki.

V sedanji vladi ostajata tudi dva ministra vlade predhodnika Maria Montija. Minister za evropske zadeve Enzo Moavero Milanesi ostaja na položaju, dosedanja notranja ministrica Annamaria Cancellieri pa bo od zdaj ministrica za pravosodje.

Berlusconijev vpliv iz ozadja
Napolitano je po predstavitvi seznama nove vlade pozval k sodelovanju, kar je po njegovih besedah pogoj, da bo lahko nova vlada začela delati. "Vlada Lette je edina mogoča vlada za Italijo," je prepričan predsednik.

Letta se je z Napolitanom srečal po pogovorih z Berlusconijem, čigar stranka bo imela z Alfanom močan vpliv v vladi. Čeprav Berlusconi ne bo član, pa poznavalci napovedujejo, da bo vseeno igral pomembno vlogo iz ozadja.

Novi premier se je v svoji Demokratski stranki spopadal z močnim nasprotovanjem vladni koaliciji z Berlusconijem, ki mu sodijo zaradi davčnih goljufij in domnevnih spolnih odnosov z mladoletnim dekletom.

Gibanje 5 zvezd populističnega voditelja Beppa Grila je že od presenetljivega uspeha na volitvah zavračalo sodelovanje v vladi z dvema največjima strankama, ki ju obtožujejo krivde za nastalo gospodarsko krizo.

Italija le dobila novo vlado
Italija le dobila novo vlado