Četrtkova napada sta bila najsmrtonosnejša od leta 1990. Foto: Reuters
Četrtkova napada sta bila najsmrtonosnejša od leta 1990. Foto: Reuters
false
V napadih je umrlo 41 ljudi, več kot 200 pa je ranjenih. Foto: Reuters

Odgovornost za napada v večinsko šiitski soseski Burdž al Baradžne je prevzela skupina Islamska država (IS). Soseska velja za trdnjavo gibanja Hezbolah, ki se v Siriji ob boku sirskega predsednika Bašarja Al Asada bori proti upornikom, tudi IS-ju.

Gre za najsmrtonosnejši bombni napad v glavnem libanonskem mestu od konca državljanske vojne leta 1990, poroča BBC. Ranjenih je bilo še več kot 200 ljudi, mnogi med njimi resno. Premier Tamam Salam je pozval k enotnosti v času poskusov, da se povzroči razkol v družbi, napada pa je označil za "neopravičljiva".

Bolnišnice v južnem Bejrutu so ljudi pozvale k darovanju krvi ter jih hkrati opomnile, naj se ne zadržujejo pred vhodi v bolnišnice, da lahko reševalna vozila in zdravstveno osebje brez zamud vstopajo in izstopajo.

Napad je v izjavi obsodila ameriška administracija, obsodba pa prihaja tudi iz Irana, sicer tesnega zaveznika Hezbolaha.

Bomba pred mošejo in v pekarni
Vojska je sporočila, da sta napad izvedla dva moška, ki sta nosila samomorilska pasova. Prva bomba je eksplodirala pred šiitsko mošejo, druga pa v bližnji pekarni. V bližini je bilo najdeno truplo tretjega napadalca, ki mu sicer ni uspelo detonirati svoje bombe.

IS je v izjavi, ki sicer ni neodvisno potrjena, sporočil, da sta bila dva napadalca Palestinca, eden pa Sirec. "Potem ko so se odpadniki zbrali na prizorišču, je eden od vitezov mučeništva med njimi detoniral njegov pas z eksplozivom," je pisalo v izjavi, ki pa ni omenjala vloge Hezbolaha v Siriji.

Libanonsko šiitsko gibanje je IS že obtožilo napadov na nedolžne civiliste. "To je bil satanistični teroristični napad," je dejal predstavnik Hezbolaha Bilal Farhat. Ob tem se je Hezbolah zavezal k nadaljevanju boja proti "teroristom", opozarja pa pred "dolgo vojno" proti njegovim sovražnikom.

Hezbolah poslal okrepitve v Sirijo
Južni del mesta, kjer je močno prisoten Hezbolah, je bil tarča bombnih napadov že leta 2013 in 2014, večinoma pa so odgovornost prevzeli sunitski džihadisti, ki nasprotujejo udeleženosti Hezbolahovih borcev v Siriji. Hezbolah je v zadnjih tednih sicer napotil okrepitve v Sirijo v podporo vladnim silam v ofenzivi na severu države proti silam IS-ja.