Mustafa Džalili je pretres vseh libijskih investicij v tujini potrdil ob obisku sudanskega predsednika Omarja Baširja. Foto: EPA
Mustafa Džalili je pretres vseh libijskih investicij v tujini potrdil ob obisku sudanskega predsednika Omarja Baširja. Foto: EPA

"Preučili bomo vse investicije v arabskem svetu, Afriki in drugo po svetu. V nekaterih državah se bodo investicije povišale, v nekaterih znižale, ponekod pa povsem ustavile," je potrdil Mustafa Džalili, vodja NTC-ja, ki v Libiji po padcu režima Moamerja Gadafija opravlja vlogo začasne vlade.

"V nekatere projekte se splača vložiti še več, nekje pa so tudi investicije, ki jih je treba v korist libijskega ljudstva ustaviti," je bil neposreden Džalili, ki kot začasni premier zaseda tudi mesto predsedujočega libijskemu državnemu investicijskemu skladu, vrednemu 55 milijard evrov.

Namesto v tujino, investicije doma
Libyan Investment Authority
(LIA) je v zadnjem desetletju vladanja Moamerja Gadafija usmerila velik del investicij v Afriko. V zadnjih letih so Libijce in njihov denar vneto snubili tudi na Zahodu, s tem namenom so Tripolis obiskali skoraj vsi pomembnejši svetovni voditelji, med njimi tudi Borut Pahor. Novembra 2010 sta slovenski premier in takratni ljubljanski župan Zoran Janković napovedala, da bo LIA v projekt izgradnje Stožic vložila 30 milijonov evrov.

Stoženski posel in številne druge libijske investicije po svetu je pokopal izbruh vstaje v Libiji in poznejša večmesečna državljanska vojna. Libija, ki je bila že predtem sorazmerno infrastrukturno podhranjena, je zelo uničena in potrebuje milijarde evrov od prodaje nafte za investicije v državi, tako da je pričakovati obsežno krčenje investicij v tujini.