Razmere v Libiji so se v zadnjih letih močno zaostrile, tam se vse bolj krepi tudi Islamska država. Foto: Reuters
Razmere v Libiji so se v zadnjih letih močno zaostrile, tam se vse bolj krepi tudi Islamska država. Foto: Reuters
Varnostni svet razpravljal o Libiji

Varnostni svet Združenih narodov se je v sredo zvečer sestal na izrednem zasedanju, razpravljali pa so o razmerah v propadli Libiji, kjer so pred nekaj dnevi pripadniki Islamske države usmrtili 21 egiptovskih Koptov. Zunanji minister Mohamed Al Dairi je VS pozval, naj umakne embargo na orožje, ki velja od leta 2011, ko je Libijo po vstaji proti voditelju Moamerju Gadafiju zajelo nasilje. Poudaril je, da ne prosi za mednarodno vojaško posredovanje, ampak le za oborožitev vojakov, da se bodo lahko spopadli z vse močnejšimi skrajneži Islamske države.

Za resolucijo Združenih narodov, ki bi omilila omejitve glede prodaje orožja Libiji, si po usmrtitvi Koptov prizadeva tudi Egipt, a so zahodni diplomati glede tega izrazili zadržanost in poudarili, da je treba najprej doseči politični dogovor. "Politična rešitev je nujna, vendar pa ni alternativa oboroženemu boju proti terorizmu," je pred VS-jem poudaril egiptovski zunanji minister Sameh Šukri.

Kako bi prekinili dobavo orožja milicam v Libiji?
V imenu Arabske lige je Jordanija že v sredo v Združene narode predložila osnutek resolucije, ki poziva k preklicu prepovedi uvoza orožja za "zakonito libijsko vlado", obenem pa je posebnemu odboru naložila, naj predlaga načine za prekinitve dobav orožja milicam. Egipt je predtem predlagal pomorsko zaporo, s katero bi džihadistom preprečili, da pridejo do orožja.

Dve vladi in dva parlamenta v razklani Libiji
Libija ima trenutno dve rivalski vladi in dva parlamenta, od tega po eno vlado in parlament mednarodna skupnost priznava, druga pa je povezana z islamisti. Posebni odposlanec Združenih narodov Bernardino Leon je izrazil upanje, da bodo v Libiji kmalu dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bi se bila sposobna spoprijeti s skrajneži. "Upam, da bo politični dogovor kmalu dosežen. Razlike med strankami niso nepremostljive," je pojasnil.

Varnostni svet razpravljal o Libiji