Libija se nikakor ne more izkopati iz kaosa. Foto: EPA
Libija se nikakor ne more izkopati iz kaosa. Foto: EPA
Libija
Za vpliv in nadzor nad ozemljem se bojujejo različne milice. Foto: Reuters

Letala, ki so v nedeljo napadla tanker v pristanišču Derna na vzhodu države, pripadajo mednarodno priznani libijski vladi. Po besedah predstavnika libijskega letalstva je bil tanker Arevo, ki je plul pod liberijsko zastavo, videti sumljiv in so ga želeli pregledati, vendar je posadka ignorirala njihov ukaz.

Grška obalna straža je sporočila, da je eden izmed ubitih 29-letni Grk, narodnost drugega ubitega pa ni znana. Ranjena sta še dva člana posadke. Med 26 člani posadke je bilo 21 Filipincev, trije Grki in dva Romuna. Grška vlada je obsodila "neizzvan in strahopeten" napad ter zahtevala preiskavo in kaznovanje odgovornih.

Na krovu tankerja je bilo 12.600 ton surove nafte. Kot so povedali vojaški predstavniki libijske vlade, je bila posadka tankerja opozorjena, da se ne zasidra v pristanišču. Po njihovih domnevah so bili namreč na krovu islamistični borci.

Tiskovni predstavnik načelnika generalštaba libijske vojske Ahmed Bu Zajad Al Mismari je povedal, da posadka ni obvestila oblasti o destinaciji tankerja in tudi ni zaprosila za dovoljenje. Pristanišče Derna je zadnji dve leti pod nadzorom islamistične milice.

Kaos po Gadafiju
Tri leta po padcu režima Moamerja Gadafija je Libija še vedno v brezvladju s spopadi med različnimi milicami, ki se bojujejo za nadzor nad ozemljem in predvsem naftnimi polji.

Dve rivalski skupini nekdanjih upornikov sta vzpostavili vsaka svojo vlado in v državno naftno družbo NOC imenovali svoje predstavnike.

Mednarodno priznana vlada in izvoljen parlament imata trenutno sedež na območju mesta Tobruk na vzhodu države, medtem ko prestolnico Tripolis nadzira samooklicana vlada uporniških skupin iz mesta Misrata.