Predsednica Dalia Grybauskaite je dobila 46,5 odstotka glasov, kar je veliko več kot njen protikandidat, a ni dobila absolutne večine. Foto: EPA
Predsednica Dalia Grybauskaite je dobila 46,5 odstotka glasov, kar je veliko več kot njen protikandidat, a ni dobila absolutne večine. Foto: EPA

Grybauskaitejeva je na nedeljskih volitvah, na katerih se je pomerilo sedem kandidatov, prejela 46,5 odstotka glasov in se bo tako v drugem krogu 25. maja pomerila z evropskim poslancem Zigmantasom Balčytisom, ki je zbral 14 odstotkov glasov. Vodja volilne komisije je povedal, da je volilna udeležba po prvih podatkih presegla 50-odstotkov. Uradni podatki naj bi bili znani danes.

Dosedanja predsednica se je v prvem odzivu po objavi rezultatov zahvalila volivcem za izkazano podporo. "To je dokaz velikega zaupanja," je dejala in volivce pozvala tudi k množični udeležbi v drugem krogu.

Predsednica znana kot litovska železna lady
Dalio Grybauskaite zaradi politične odločnosti imenujejo litovska železna lady. Predsednica se je z odločnimi kritikami ravnanja Moskve glede Ukrajine prikupila volivcem, za odločno voditeljico pa velja tudi na gospodarskem področju. Že leta 2009, ko je Litvo močno prizadela svetovna gospodarska kriza, se je zavzela za ostre varčevalne ukrepe, kar se je obrestovalo.

Volitve v Litvi potekajo v okviru poslabšanja odnosov z Rusijo, saj je država ostro obsodila rusko posredovanje in vmešavanje v ukrajinsko krizo. Predsednica je namreč v okviru nedavnih ukrepov zveze Nato, da poveča svojo navzočnost v baltskih državah, pozvala k prihodu ameriških vojaških sil v državo. "Močna in enotna Evropska unija, ki bo sposobna uravnotežiti imperialne ambicije Rusije, je ključna za litovsko varnost," je Grybauskaitejeva povedala prejšnji teden, ko je Litva praznovala deseto obletnico članstva v EU-ju in Natu.