Norveška mornarica čaka na dovoljenje za vplutje v sirske ozemeljske vode. Foto: EPA
Norveška mornarica čaka na dovoljenje za vplutje v sirske ozemeljske vode. Foto: EPA
Siriji ne bo uspelo odstraniti vsega orožja

Na vplutje v sirsko sredozemsko pristaniško mesto Latakija že čaka norveška fregata, da bi na uničenje prepeljala bojne strupe, ki jih mora Damask popolnoma uničiti do sredine prihodnjega leta, kot veleva resolucija Varnostnega sveta ZN-a in ameriško-ruski dogovor.

Najnevarnejši del sirskega kemičnega orožja bodo ZDA uničile na ladji na morju, ki ima na krovu posebej prirejen rezervoar iz titana. Med tem orožjem je okoli 20 ton gorčičnega plina.

V OPCW-ju, ki nadzoruje uničenje okoli 1.300 ton sirskih bojnih strupov, so pozvali Damask, naj hitro poskrbi za prevoz najnevarnejšega kemičnega orožja, saj je vsa logistika po njihovih zagotovilih pripravljena.

Mednarodna skupnost je pripravljena, so sporočili iz organizacije in pojasnili, da so se ZN, Rusija in druge vpletene države na dvodnevnem sestanku v Moskvi dogovorili o načinih prevoza s tovornimi ladjami iz Sirije.

Za nadzor nad prevozom strupenih kemikalij bo Rusija med drugim zagotovila blindirana vozila, Američani sledenje s sateliti in Kitajci varnostne kamere.

Spopadi ovirajo prevoz
OPCW je sporočil, da morajo zdaj sirske oblasti pretresti vse možnosti za zagotovitev varnega prevoza iz 12 skladišč po državi do pristanišča Latakija.

Največjo težavo pri prevozu orožja predstavljajo spopadi med uporniki in vladnimi silami, ki potekajo na območju nekaterih skladišč. Latakija leži okoli 300 kilometrov od prestolnice Damask.

V organizaciji s sedežem v Haagu so še povedali, da ne bodo dosegli roka do konca leta, ko je bilo predvideno uničenje najnevarnejšega dela kemičnega orožja.

Norveška fregata je v soboto izplula s Cipra, vendar ne bo vplula v sirske ozemeljske vode, dokler ne dobi dovoljenja predstavnikov ZN-a.

V Latakiji bodo na danske in norveške ladje najprej naložili najnevarnejše orožje, ki ga bodo v spremstvu norveških in danskih fregat prepeljali do enega izmed italijanskih pristanišč, kjer ga bodo pretovorili na ameriško ladjo za uničenje.

Siriji ne bo uspelo odstraniti vsega orožja