Lokalne volitve bodo vplivale tudi na razmerje moči v nemirnem hrvaškem parlamentu. Po vzporednih izidih naj bi se v drugi krog bitke za župane v največjih štirih mestih uvrstila dva kandidata HDZ-ja in en kandidat SDP-ja. Foto: Reuters
Lokalne volitve bodo vplivale tudi na razmerje moči v nemirnem hrvaškem parlamentu. Po vzporednih izidih naj bi se v drugi krog bitke za župane v največjih štirih mestih uvrstila dva kandidata HDZ-ja in en kandidat SDP-ja. Foto: Reuters
Milan Bandić
V Zagrebu po vzporednih izidih v prvem krogu najbolje kaže dosedanjemu županu Milanu Bandiću, vendar Anka Mrak Taritaš zaostaja le za dobre tri odstotne točke. Foto: EPA

Po prvih neuradnih in nepopolnih rezultatih lokalnih volitev HDZ vodi v 13 od skupno 21 hrvaških županij. SDP-jeva županska kandidata Željko Kolar in Zlatko Komadina sta bila za župana Krapinsko-zagorske oziroma Primorsko-goranske županije izvoljena že v prvem krogu, poroča HRT.

Zagreb
V Zagrebu se bosta, kot kaže, v drugem krogu pomerila dosedanji župan in neodvisni kandidat Milan Bandić ter kandidatka Hrvaške narodne stranke (HNS) Anka Mrak Taritaš, ki jo podpira tudi SDP.

Kot je Hrvaška televizija (HTV) objavila na podlagi vzporednih volitev, je Bandić dobil nekaj več kot 30 odstotkov glasov, Mrak Taritaševa pa nekaj manj kot 27 odstotkov. Kot kaže, bo imel Bandić najmanjšo prednost pred prvim zasledovalcem izmed vseh županskih volitvev od leta 2000, ko je prvič zmagal. Kandidat vladajočega HDZ-ja Drago Prgomet je na petem mestu z nekaj manj kot šestimi odstotki podpore.

Stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti ima tudi nekaj več kot 25 odstotkov glasov za mestni svet, sledi SDP z 22 odstotki glasov. HDZ je pri desetih odstotkih.

Split
Izidi vzporednih volitev kažejo, da je nekdanji splitski župan Željko Kerum dobil zaupanje skoraj 30 odstotkov volivcev, sledi kandidat HDZ-ja Andro Krstulović Opara z nekaj več kot 25 odstotki podpore. Kerum se pred štirimi leti kot takratni župan Splita ni uvrstil v drugi krog volitev.

Split je edino izmed večjih mest, v katerih se dosedanji župan, v tem primeru Ivo Baldasar, ni uvrstil v drugi krog.

Pri volitvah v splitski mestni svet vzporedne volitve prednost kažejo HDZ-ju, ki naj bi mu pripadlo 24 odstotkov glasov. Sledi Kerumova Hrvaška državljanska stranka (HGS) z 22 odstotki.

SDP je imel v Splitu župana v preteklih štirih letih, na teh volitvah pa je njihova kandidatka obtičala na četrtem mestu z manj kot devetimi odstotki podpore, medtem ko je SDP dobil nekaj več kot 12 odstotkov glasov za mestni svet.

Reka
Najprepričljivejšo prednost v prvem krogu je dobil reški socialdemokratski (SDP) župan Vojko Obersnel, ki mu je po rezultatih vzporednih volitev zaupanje izrazilo slabih 45 odstotkov volivcev, kar je za skoraj 30 odstotkov več, kot jih je dobil neodvisni kandidat Hrvoje Burić. Obersnel in Burić sta tekmovala v drugem krogu tudi leta 2013, a je bil Burić takrat kandidat HDZ-ja. SDP ima 25-odstotno prednost pred HDZ-jem, ko gre za mestni svet.

Osijek
V Osijeku je zmagovalec prvega kroga dosedanji župan in neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpirajo SDP in levosredinske stranke. Vrkić je dobil skoraj 39 odstotkov glasov, sledi pa kandidatka HDZ-ja Ivana Šojat z 18 odstotki. Pri volitvah v mestni svet ima SDP 27 odstotkov, HDZ pa 22 odstotkov.

Vzporedne volitve v štirih največjih hrvaških mestih je agencija Ipsos Puls izvedla za štiri nacionalne televizije na vzorcu med 13.000 in 17.500 volivci na 200 voliščih v največjih hrvaških mestih.

Državna volilna komisija bo začela prve delne neuradne izide objavljati na svoji spletni strani okrog 21. ure.

Po podatkih državne volilne komisije je do 16. ure na volišča prišlo nekaj več kot 35 odstotkov volivk in volivcev, kar je približno toliko kot pred štirimi leti.