"Sprejeti moramo dejstvo, da smo v nekaterih mestih zmagali, v drugih pa izgubili, to je v demokracijah običajno," je po objavi prvih izidov dejal Erdogan. Foto: Reuters

Po 90 odstotkih preštetih glasov v prestolnici Ankara kaže, da je opozicijski kandidat za župana Mansur Yavas prejel 50,3 odstotka, kar je 2,8 odstotne točke več kot kandidat AKP-ja. Če bo Yavas zmagal, bo to pomenilo, da po 16 letih župan Ankare ne bo član AKP-ja.

Tudi v Carigradu so izidi tesni, za zdaj kaže na zmago kandidata AKP-ja, nekdanjega premierja Binalija Yildirima, ki je po 98 odstotkih preštetih glasov prejel 48,8 odstotka glasov in ima pred nasprotnikom 0,2 odstotne točke prednosti. Yildirim je že razglasil zmago.

Erdogan je po zaprtju volišč nagovoril državljane in dejal, da sprejemajo, da so v nekaterih mestih njihovi kandidati izgubili. "Sprejeti moramo dejstvo, da smo v nekaterih mestih zmagali, v drugih pa izgubili, to je v demokracijah običajno," je dejal v Carigradu.

Po do zdaj preštetih glasovih je vladajoča stranka AKP dobila slabih 45 odstotkov glasov, sledi ji CHP z dobrimi 30 odstotki. Na tretjem mestu je desnosredinska stranka Iyi (Dobra), ki je osvojila približno sedem odstotkov, na četrtem mestu pa ji sledi skrajno desna Stranka nacionalističnega gibanja (MHP) s približno pol odstotka manj.

Dva mrtva na volišču na vzhodu države
V provinci Malatya naj bi se neuradno zgodil spor med dvema skupinama različnih političnih nazorov. Varnostne sile so v povezavi s smrtmi aretirale štiri ljudi. Nasilje je izbruhnilo tudi v Carigradu, kjer je bil v okrožju Kadikoy zaboden en človek.

Lokalne volitve v Turčiji so za turškega predsednika Erdogana pomembne, saj so pokazatelj njegove (ne)priljubljenosti. Foto: Reuters
Lokalne volitve v Turčiji so za turškega predsednika Erdogana pomembne, saj so pokazatelj njegove (ne)priljubljenosti. Foto: Reuters

V predvolilni kampanji Erdogan zelo dejaven

Sorodna novica Erdogan: Hagija Sofija naj znova postane mošeja

Turčija se sicer spoprijema z velikimi izzivi, kot so recesija, inflacija in upadanja moči turške lire. Turški predsednik je bil v predvolilni kampanji izredno dejaven. Tako se je v enem dnevu udeležil kar treh zborovanj, pri čemer je opozarjal, da so tokratne volitve "nič manj kot preživetje države", ki se spoprijema "s tujimi in domačimi sovražniki", katerih namen da je uničenje Turčije. Erdogan je oddal svoj glas na volišču v šoli v Carigradu, kamor je prišel v družbi žene Emine. "Upam, da bomo zvečer zaprli volilne skrinjice z visoko udeležbo," je dejal in volitve označil za "temelj naše demokracije".

Povzdigovanje domoljubja

Erdogan je sicer poudarjal tudi reševanje lokalnih gospodarskih težav in težav z oskrbo, a bolj kot to, je izpostavljal vprašanje nacionalne varnosti in povzdigoval domoljubje. Pri tem je igral tudi na "kurdsko karto" in skušal očrniti glavno opozicijsko stranko CHP, da podpira "kurdske teroriste".

Ob tem je izkoristil nedavni teroristični napad na dve mošeji na Novi Zelandiji in s svojimi izjavami, da bodo Avstralce vračali v krstah, poskrbel za ostre odzive v Canberri in Aucklandu.

Na drugi strani pa v opoziciji za gospodarske težave krivijo zgrešene politike Erdogana in njegove stranke. Upajo, da jim bo uspelo osvojiti vsaj kakšno župansko mesto v katerem izmed večjih mest. Če bi jim to uspelo v Ankari ali Carigradu, pa bi bil to po mnenju analitikov pomemben udarec Erdoganovi vladavini v Turčiji, še navaja AFP.

Volilnih upravičencev je bilo danes v Turčiji okoli 57 milijonov.