V Le Vernetu v Franciji je ob spomeniku žrtvam potekala žalna slovesnost za žrtve torkove letalske nesreče. Foto: EPA
V Le Vernetu v Franciji je ob spomeniku žrtvam potekala žalna slovesnost za žrtve torkove letalske nesreče. Foto: EPA
Osrednja spominska slovesnost za žrtvami v Nemčiji bo 17. aprila. Foto: EPA
Na kraju nesreče preiskovalci nadaljujejo iskanje posmrtnih ostankov žrtev, pa tudi druge črne skrinjice. Foto: EPA
V Nemčiji in Španiji potekajo številne spominske slovesnosti za žrtve nesreče. Foto: EPA
Preiskovalci na kraju nesreče nadaljujejo zbiranje dokazov in posmrtnih ostankov. Foto: EPA
Oglasilo se je nekdanje dekle kopilota

Kot poroča časnik v svoji nedeljski izdaji, zaenkrat ni jasno, ali so bile Lubitzeve težave psihosomatskega ali fizičnega izvora. To naj bi pokazala nadaljnja preiskava.

Francoski tožilec, ki sodeluje z nemškimi preiskovalci, je danes v Düsseldorfu dejal, da so duševne motnje kopilota le eden od indicev pri ugotavljanju vzroka tragedije. "Imamo vrsto elementov, na podlagi katerih lahko upoštevamo ta indic kot zelo resnega, a ne edinega," je dejal tožilec Jean-Pierre Michel.

Po pisanju nemškega časnika Welt am Sonntag so policisti med preiskavo Lubitzevega stanovanja v Düsseldorfu našli zdravila za duševne bolezni. 27-letnik naj bi se zdravil pri več nevrologih in psihiatrih. Eden od preiskovalcev je za časnik še povedal, da niso našli dokazov, da bi kopilot imel težave z odvisnostjo od mamil ali alkohola.

Gre pa iz njegovih sporočil, ki so jih našli preiskovalci, sklepati, da je bil pod prevelikim stresom in je trpel za hudo depresijo, navedbe enega od preiskovalcev še povzema časnik. Po pisanju nemških medijev je Lubitz tudi dobro poznal območje strmoglavljenja, saj je med letoma 1993 in 2006 tam večkrat letel z jadralnim letalom.

Oglasilo se je nekdanje dekle
Na dan sicer prihaja vse več podrobnosti v povezavi s 27-letnim kopilotom, ki naj bi v torek v francoskih Alpah namerno strmoglavil letalo. Kot je prav tako poročal nemški Bild, je njegovo nekdanje dekle, 26-letna stevardesa, v časopisih znana pod izmišljenim imenom Maria W. , povedala, da ji je Lubitz lani dejal, da bo nekega dne storil nekaj, kar bo spremenilo celoten sistem, in da bo "nekega dne vsak poznal njegovo ime". "Takrat nisem vedela, kaj misli, zdaj pa je očitno, kaj je mislil," je povedala, šokirana ob nesreči.

Če je Lubitz v resnici povzročil strmoglavljenje letala, v katerem je umrlo vseh 150 ljudi na krovu airbusa A320, je po njenih besedah to storil zato, ker se je zavedal, da zaradi svoje bolezni ne bo nikoli mogel uresničiti svojih sanj in postati kapitan letala na medcelinskih letih.

"Nikoli ni veliko govoril o svoji bolezni, povedal je le, da je bil na psihiatričnem zdravljenju," je še dejala. "Vedno sva se veliko pogovarjala o delu in takrat je postal drug človek. Postal je vznemirjen zaradi pogojev, v katerih delajo: premalo denarja, strah pred izgubo pogodbe, preveč pritiska."

Lufthansa se na njene navedbe ni odzvala. Družba je sicer danes kot znak žalovanja odstranila vse celostranske oglase v nemških časopisih.

Stevardesa je po navedbah Bilda z Lubitzem lani pet mesecev letela na evropskih letih, v tem času pa naj bi imela razmerje. Po njenih besedah sta se razšla, "ker je postalo jasno, da ima on težave". Med drugim naj bi se ponoči večkrat zbujal zaradi nočnih mor in vpil: "Padamo."

V Le Vernetu v bližini kraja nesreče je danes potekala spominska slovesnost v spomin žrtvam.

Nemške oblasti so sporočile, da bo osrednja žalna slovesnost za žrtve potekala 17. aprila v kölnski katedrali, udeležila pa se je bosta tudi nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Nemčije Joachim Gauck.

Na usodni dan bi moral biti na bolniškem dopustu
Kot je znano, so preiskovalci opravili obširno preiskavo hiše Lubitzevih staršev in njegovega stanovanja, pri čemer so med drugim našli strgane bolniške liste, v skladu s katerimi bi moral biti Lubitz na bolniškem dopustu tudi na dan nesreče. Lubitz je imel zdravstvene težave, ni pa še natančno znano, kakšne. Skrival jih je tudi pred delodajalcem in sodelavci. Na univerzitetni kliniki v Düsseldorfu so potrdili, da so ga zdravili, vendar ne zaradi depresije. Nemški mediji sicer pišejo, da je imel v preteklosti težave tudi z njo. Glede na navedbe internih dokumentov in virov Lufthanse, matične družbe Germanwingsa, je Lubitz preživel leto in pol na psihiatričnem zdravljenju, zasebnega terapevta pa naj bi še vedno obiskoval.

Lufthansa ponudila finančno pomoč, potem sledi še odškodnina
Lufthansa, v katere lasti je Germanwings, je v petek svojcem potnikov ponudila do 50.000 evrov takojšnje finančne pomoči, ločeno pa jim bo plačala tudi odškodnino. Strokovnjak za letalsko pravo Holger Hopperdietzelm je za berlinski dnevnik Tagesspiegel ocenil, da bo morala Lufthansa za vsako žrtev odšteti od več deset tisoč do več sto tisoč evrov. Profesor letalskega prava na berlinski tehniški univerzi pa meni, da bodo zgolj odškodnine Lufthanso stale skupno med deset in 30 milijonov evrov.

V skladu z montrealsko konvencijo, ki velja od leta 1999, mora letalska družba za nesrečo, za katero je odgovorna, plačati do 43.000 evrov za vsako žrtev.

Piloti napovedujejo tožbo zaradi razkritja vsebine snemalnika
Glavni sindikat francoskih pilotov je napovedal vložitev tožbe proti neznani osebi zaradi razkritja vsebine avdioposnetkov iz kabine, ki jih je objavil New York Times. "Ko so našli snemalnik v pilotski kabini, so ga preiskovalci zapečatili, potem pa so ga prepeljali v Pariz v urad za preiskavo nesreč (BEA), ki je bila edina avtorizirana organizacija za poslušanje vsebine snemalnika," je dejal predstavnik sindikata SNPL Jean Francois Dupront. Ob tem je dejal, da je BEA zavezan k zaupnosti. "BEA mora imeti čas in mir, da lahko pravi zelo zahtevno delo, to je najti vzroke. Gre za tehnično preiskavo, ne medijsko preiskavo. Medijski pritisk je velik, časovni okvir za objavo novic pa nikakor ni enak časovnemu okviru za tehnično preiskavo."

BEA je v sredo sporočil, da so preiskovalci našli snemalnik v eni izmed črnih skrinjic, in napovedal, da bodo njeno vsebino objavili v nekaj dneh. A še isti dan je New York Times že objavil, da je eden izmed pilotov zapustil pilotsko kabino, pri čemer se je nanašal na izsledke s snemalnika. "Transkripti so bili objavljeni, še preden je imel državni tožilec tiskovno konferenco in preden so bile družine obveščene o tem, kaj se je zgodilo. Obžalujemo, da so se stvari razvijale na tak način, in menimo, da bi bilo treba preprečiti, da bi se kaj takega ponovilo. Zato želimo poiskati vse odgovorne osebe, ki so bile vpletene z razkritjem vsebine snemalnika," je še dejal Dupront.

Oglasilo se je nekdanje dekle kopilota