Osebje zahteva dvig plač. Foto: EPA
Osebje zahteva dvig plač. Foto: EPA
Stavko so danes razširili še na berlinsko letališče. Foto: EPA

Stavka se je v prestolnici začela ob petih zjutraj, v Frankfurtu pa uro pozneje. Kar nekaj poletov je bilo že prestavljenih in odpovedanih, zamude in težave pa so se nadaljevale ves dan.

V Frankfurtu so morali odpovedati 250 vzletov in pristankov oz. več kot polovico načrtovanih poletov. V Berlinu so bile le manjše odpovedi, večjih težav pa za zdaj ni niti v Münchnu.

V Lufthansi so v ponedeljek zagotovili, da se bodo skušali na stavko dobro pripraviti, a so se pritožili, da je šest ur premalo za priprave. Po njihovih navedbah je običajno, da se stavka napove 24 ur pred začetkom, tako da lahko letalska družba ustrezno opozori potnike.

Zaradi stavke kabinskega osebja, ki je potekala v petek od 5. do 13. ure, je Lufthansa odpovedala 190 od načrtovanih 360 poletov v tem času. Velika večina je bila notranjih in evropskih poletov, šest pa je bilo medcelinskih. Prizadetih je bilo okoli 26.000 potnikov. Zaradi stavke naj bi Lufthansa utrpela več milijonov evrov škode.

Za 5-odstotno zvišanje plač
Kabinsko osebje Lufthanse si prizadeva za petodstotno zvišanje plač za 15 mesecev z začetkom letošnjega januarja. Pri tem se sklicujejo na dejstvo, da so tri leta njihove plače mirovale. Nasprotujejo tudi uporabi začasnega kabinskega osebja.

Za stavko so se odločili, potem ko so pogajanja z vodstvom družbe prejšnji teden propadla. Trenutna ponudba vodstva nemškega letalskega prevoznika naj bi bila zvišanje plač za okrog 3,5 odstotka.

Medtem ko v Lufthansi sindikat pozivajo nazaj za pogajalsko mizo, pri čemer svoj zadnji predlog ocenjujejo kot ustrezen, pa sindikalisti menijo, da mora vodstvo družbe ponudbo za preklic stavke izboljšati.