Lufthansa v petek, 7. septembra, ne obratuje, sporoča kabinsko osebje največjega letalskega prevoznika v Evropi. Foto: EPA
Lufthansa v petek, 7. septembra, ne obratuje, sporoča kabinsko osebje največjega letalskega prevoznika v Evropi. Foto: EPA
Lufthansa - stavka kabinskega osebja
Pogled na številne odpovedane polete seveda najbolj jezi potnike, ki bi morali leteti z eno najuglednejših letalskih družb na svetu. Foto: EPA
Stavka kabinskega osebja Lufthanse

Kot so sporočili iz družbe, je odpovedana večina poletov Lufthansinih letal, preostali poleti, gre predvsem za krajše polete po Nemčiji in Evropi, pa odpadejo na partnerske letalske družbe, kjer kabinsko osebje ne stavka. Med njimi je tudi slovenska Adria Airways, ki bo opravila vse redne polete v Nemčijo in iz nje.

Stavka poteka na šestih največjih nemških letališčih, pri čemer so zaradi mednarodnega prometa in povezav najpomembnejša letališča v Frankfurtu, Münchnu in Berlinu.

Loči jih le 1,5 odstotka
Kabinsko osebje Lufthanse si že 13 mesecev prizadeva za petodstotno zvišanje plač in nasprotuje najemanju začasnega kabinskega osebja. Vodstvo Lufthanse medtem ponuja zvišanje plač za okoli 3,5 odstotka in odpravo pogodb za določen čas ter začasnega dela.

Največji evropski letalski prevoznik ob "običajnih" petkih prepelje 170.000 potnikov. Zaradi četrtkove nekajurne stavke je Lufthansa odpovedala skoraj 50 poletov, med drugimi tudi 28 poletov v Severno in Latinsko Ameriko.

Kljub dobičku odločni rezi
Lufthansa je na začetku leta sprejela varčevalni sveženj, s katerim načrtujejo zmanjšanje stroškov za 1,5 milijarde evrov, pri čemer bodo temeljito prevetrili predvsem neletalski del zaposlenih, saj bodo odpustili 3.500 delavcev v pisarnah. Vseeno je družba dobro stoječa in v nasprotju s številnimi drugimi "nacionalnimi" letalskimi prevozniki še vedno prinaša dobiček. V drugem četrtletju je dobiček družbe sicer padel za 24 odstotkov, na "le" 229 milijonov evrov.

Boj za zmago tudi v javnosti
Sindikat Ufo, ki združuje dve tretjini od 19 tisoč članov kabinskega osebja, je izvedel že dve krajši opozorilni stavki, na tleh pa je samo v torek ostalo 350 letal in 43 tisoč potnikov. Podpora stavki v nemški javnosti hitro pada, na kar spretno vpliva tudi vodstvo družbe.

Pri Lufthansi se jim opravičujejo tudi z velikimi oglasi v časopisih, poroča časnik Der Spiegel. "To stavko označujemo za nesorazmerno," nemški letalski prevoznik pojasnjuje strankam. "Podjetju povzroča veliko finančno škodo in škodi ugledu znamke Lufthansa."

Stavka usluga tekmecem in železnici
Napovedana stavka gre na roko nekaterim drugim podjetjem. Pri letalskem prevozniku Air Berlin tako že ugotavljajo, ali lahko v petek v zrak pošljejo večje število letal. Na stavke se pripravljajo tudi pri nemških železnicah. "Stanje bomo spremljali in po potrebi uporabili dodatne vlake," so sporočili.


Stavka kabinskega osebja Lufthanse