Francoski predsednik bi rad videl, da ZDA ostanejo tako v iranskem jedrskem sporazumu kot tudi v Siriji. Foto: Reuters
Francoski predsednik bi rad videl, da ZDA ostanejo tako v iranskem jedrskem sporazumu kot tudi v Siriji. Foto: Reuters
Iran
Iran ves čas vztraja, da svoj jedrski program razvija izključno v miroljubne namene. Foto: Reuters

"Nimam načrta B. Nadaljujmo jedrski sporazum, saj je ta boljši kot v primeru Severne Koreje," je v intervjuju za Fox News dejal Macron, ki bo v ponedeljek odpotoval na tridnevni delovni obisk v Washington.

Trump je sporazum že večkrat kritiziral, saj naj ne bi učinkovito onemogočal iranskega razvoja jedrskega orožja. Macron meni, da morajo ZDA ostati del njega, "dokler ne bo boljše možnosti". Trump je sicer državam EU-ja dal čas do 12. maja, da sporazum "popravijo". Takrat naj bi tudi sporočil svojo odločitev, ali bodo ZDA ostale v sporazumu ali pa bodo obnovile gospodarske sankcije.

Iran kritizira ameriški odnos do sporazuma
"ZDA s pozivi po spremembi iranskega jedrskega sporazuma dajejo svetu zelo nevarno sporočilo. Njihov princip delovanja je: kar je naše, je naše, kar je vaše, je stvar pogajanj,"
je opozoril iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Zarif je Washington posvaril, da je Iran v primeru odstopa ZDA od jedrskega sporazuma pripravljen nadaljevati svoj jedrski program. Iran naj bi sicer v tem primeru načrtoval tudi druge "drastične ukrepe". Na zasedanju Združenih narodov je Zarif ameriškim medijem hkrati zagotovil, da cilj Irana ni proizvajati jedrsko orožje. "ZDA se ni treba bati, da bi Iran proizvedel jedrsko orožje," je dejal.

Morebitni ameriški odstop od pogodbe je pred tem že obsodil iranski predsednik Hasan Rohani, ki je dejal, da bodo odločitev ZDA obžalovale. Obljubil je, da bo Iran v primeru odstopa ZDA ukrepal v roku tedna dni.

Poziv Merklovi in Macronu, naj prepričata Trumpa
Iranski jedrski sporazum bo ena izmed glavnih tem pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in francoskim predsednikom Macronom. V petek bo Macronu v Beli hiši sledila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Zarif je še opozoril, da bi morali evropski voditelji prepričati Trumpa v spoštovanje sporazuma. ZDA bi sicer lahko izgubile vso kredibilnost v mednarodni skupnosti, je prepričan. Pozval je tudi, naj se Trumpu ne nudi koncesij.

"ZDA pod Trumpovo administracijo so naredile vse, kar je v njihovi moči, da Iranu preprečijo koristi od sporazuma," je dejal Zarif, ki meni, da bi ameriški odstop od sporazuma vsem vladam poslal sporočilo, naj nikoli ne sklenejo dogovora z ZDA. Svarilo ima še toliko večjo težo pred skorajšnjim srečanjem Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džon Una, menijo poznavalci.

Evropski voditelji upajo, da bodo Trumpa prepričali, naj odstopi od sporazuma. Ponudili bi mu lahko izvrševanje pritiska na Iran, da bi sklenili sporazum o raketnih poskusih Irana in omejevanju njegovega vpliva v Jemnu, Siriji in Libanonu.

Sporazum dosežen leta 2015
Iran je julija leta 2015 z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko podpisal sporazum o svojem jedrskem programu. V zameno za odpravo nekaterih gospodarskih in finančnih sankcij ZDA in EU-ja je Teheran predal večino svojega obogatenega urana in omogočil nadzor inšpektorjev Združenih narodov v svojih jedrskih obratih.

Trump je državam EU-ja dal čas do 12. maja, da sporazum "popravijo". Iran na vnovična pogajanja o sporazumu ne pristaja.

Macron želi, da ZDA ostanejo v Siriji
Predsednika bosta na treh dneh sestankovanja razpravljala tudi o Siriji. ZDA, Francija in Velika Britanija so pred dobrim tednom družno napadle cilje za proizvodnjo kemičnega orožja v Siriji, pri čemer je šlo za povračilne ukrepe po domnevnem kemičnem napadu sirskih sil na Dumo v Vzhodni Guti.

Trump je v preteklosti že dejal, da želi ameriške sile povleči iz te bližnjevzhodne države v najkrajšem mogočem času. Macron je nasprotno prepričan, da morajo ZDA, Francija in zaveznice imeti močno vlogo v obnovi Siriji po porazu t. i. Islamske države (IS).

Francoski predsednik je za Fox News posvaril pred vplivom Irana v regiji, saj je prepričan, da bo ta zaveznica sirskega režima v boju proti IS-ju prevzela nadzor nad Sirijo, če preostale države območje prehitro zapustijo.