Madrid je v zadnjih dneh postal veliko smetišče. Foto: EPA
Madrid je v zadnjih dneh postal veliko smetišče. Foto: EPA
Madrid
Stavkali so zaposleni pri treh zasebnih smetarskih družbah. Foto: EPA

Zaposleni pri zasebnih komunalnih podjetjih, ki so zadolžena za odvoz odpadkov in čiščenje ulic v španski prestolnici, so 5. novembra začeli stavkati po tem, ko so delodajalci napovedali odpuščanje 1.135 od 6.000 delavcev in 40-odstotno znižanje plač. Posledica stavke je bilo kopičenje smeti na ulicah, a smetarji so dosegli svoje.

Tri smetarska podjetja s koncesijami mestnih oblasti za čiščenje Madrida so trdila, da so odpuščanja in znižanja plač nujna zaradi varčevalnih ukrepov. Po maratonskih pogajanjih med delodajalci s petka na soboto z zaposlenimi so se odrekli napovedanim ukrepom.

Sindikat zadovoljen
Čeprav odpuščanj ne bo, pa bo v skladu z novim dogovorom moral vsak zaposleni do leta 2017 na šest tednov neplačanega prisilnega dopusta.

Zaradi stavke smetarjev, ki so se jim priključili tudi urejevalci zelenic, so se na ulicah začeli kopičiti odpadki. "Lahko smo zelo zadovoljni zaradi umika napovedi odpuščanj," je dejal Roberto Tornamira, generalni sekretar za storitveni sektor pri sindikatu UGT.

Konec tedna je madridska županja Ana Botella za odvoz odpadkov zadolžila eno izmed javnih podjetij, katerega delavci so se na ulice podali v spremstvu policije. Županja je pojasnila, da zasebna podjetja niso izpolnila zavez iz pogodbe, ki določa minimalno zagotovitev 40 odstotkov storitev.

Gospodinjstev in zasebnih podjetij stavka ni prizadela.