Madurov govor pred privrženci sta prenašala tudi venezuelska državna televizija in radio. Foto: Reuters
Madurov govor pred privrženci sta prenašala tudi venezuelska državna televizija in radio. Foto: Reuters
Caracas
Madura so na ulicah pozdravili številni privrženci. Foto: Reuters

Ukrepe je sprejel venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki je v soboto svojim privržencem, ki so se zbrali na shodu proti imperializmu, v govoru, ki ga je prenašala državna televizija, povedal, da se je za ukrepe odločil z željo po zaščiti države. Priznal je, da okoliščine kažejo na naraščanje napetosti med državama in da želi vzpostaviti nadzor nad vmešavanjem ZDA v notranje zadeve Venezuele.

Maduro Američane ves čas obtožuje, da skušajo destabilizirati Venezuelo in da podpirajo načrte za strmoglavljenje njega in njegove vlade. V govoru je nagovarjal ameriškega predsednika Baracka Obamo in dejal, da je le-ta arogantno zavrnil vse pogovore, ki bi vodili k dogovoru in vzpostavitvi boljših odnosov med državama. "Zelo mi je žal, gospod predsednik, da ste se spustili po tej poti brez cilja," je dejal Maduro.

Manj ameriških diplomatov, omejeno gibanje po državi
Zunanjemu ministrstvu je Maduro naročil, naj zagotovi, da se bo diplomatsko osebje na ameriškem veleposlaništvu v Caracasu zmanjšalo s 100 na 17 in se tako izenačilo z osebjem venezuelskega veleposlaništva v Washingtonu. Napovedal je tudi uvedbo vizumov za ameriške državljane, ki se bodo želeli "greti na venezuelskih plažah". Vizumi naj bi stali enako, kot stanejo Venezuelce vizumi za ZDA.

Dejavnost ameriških diplomatov v ZDA bi Maduro omejil tako, da bodo morali za vsa srečanja, ki jih bodo želeli izpeljati v Venezueli, zaprositi za dovoljenje zunanjega ministrstva.

Prepoved potovanja v Venezuelo so uvedli za nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha in njegovega podpredsednika Dicka Cheneyja, nekdanjega direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia Georgea Teneta ter več kongresnikov. Vse te politike je Maduro označil za teroriste, ki so kršili človekove pravice z bombardiranjem Sirije, Iraka in Afganistana.

Maduro prepričan v zaroto ZDA
Maduro je povedal, da so na jugu države zaradi njegovih tajnih dejavnosti aretirali ameriškega pilota in več drugih ameriških državljanov. Maduro je povedal tudi, da so iz pripora izpustili štiri misijonarje iz Severne Dakote, ki so jih iz neznanih razlogov zajeli pred nekaj dnevi, in jim za dve leti prepovedali vstop v Venezuelo. Aretacij na ameriškem zunanjem ministrstvu niso potrdili, sporočili pa so tudi, da niso bili obveščeni o nobenih novih ukrepih predsednika Madura. Je pa visoki predstavnik ameriške administracije kot neutemeljene označil obtožbe, da želijo ZDA destabilizirati razmere v Venezueli.

Poznavalci pravijo, da so zadnji Madurovi ukrepi odgovor na ukrepe ZDA, ki so v začetku februarja uvedle prepoved potovanja za več venezuelskih uradnikov zaradi kršenja človekovih pravic in korupcije, a imen uradnikov niso objavile.