Nicolas Maduro države ni rešil pred gospodarskimi težavami, kriza se je celo še povečala. Foto: Reuters
Nicolas Maduro države ni rešil pred gospodarskimi težavami, kriza se je celo še povečala. Foto: Reuters
Venezuela bo krizo reševala s pomočjo Kitajske

Z odlokom so v veljavo stopila razširjena varnostna pooblastila, ki jih je venezuelski predsednik Nicolas Maduro napovedal v petek. Namen je, da bi se tako spopadli s socialnimi nemiri zaradi slabih gospodarskih razmer in pomanjkanja.

S tem ukrepom so vladi in varnostnim silam dali široka varnostna pooblastila, s katerimi lahko prezrejo večino ustavnih varoval, da bi tako vzdrževali javni red in mir ter omogočili dobavo osnovnih življenjskih potrebščin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Referenduma ne bo
Okrepitev pooblastil pa bi lahko varnostnim silam omogočila, da prisilijo podjetja, ki so zaradi slabega gospodarskega položaja zaustavila proizvodnjo, da to znova zaženejo. Z odlokom so sicer prav tako za 60 dni podaljšali izredne gospodarske razmere, ki veljajo že od januarja. Po navedbah v odloku naj bi prav tako s posebnimi ukrepi preprečevali vmešavanje tujih akterjev v notranje zadeve Venezuele.

Opozicija, ki obvladuje parlament in si želi Madura odstaviti z referendumom, bo v sredo po državi organizirala proteste proti vladnim ukrepom, državljane pa je pozvala, naj se novim ukrepom postavijo po robu. Opozicijski vodja Henrique Capriles je povedal, da bodo poslanci ukrepe najverjetneje zavrnili. Če bo vlada vztrajala pri njih, "pa je na nas (...), da se ne zmenimo za ta odlok".

Podpredsednik Aristóbulo Istúriz je že izključil možnost referenduma: "Madura ne bodo odstavili z referendumom, ker ga sploh ne bo." Opozicija je proces odstavitve začela pred dvema tednoma, ko je predložila peticijo s podpisom 1,85 milijona ljudi.

Vse hujša gospodarska kriza
Socialistični Maduro skuša obrzdati vse hujšo gospodarsko krizo, zaradi katere je vse bolj prizadeto vsakdanje življenje ljudi, saj se v državi srečujejo s pomanjkanjem hrane, elektrike, rastjo cen, izgredi in tudi plenjenji, ki Venezuelo potiskajo na rob propada.

Maduro, ki nadaljuje politiko svojega predhodnika Huga Cháveza, za težave krivi predvsem ZDA, ki po njegovem mnenju destabilizirajo državo po nalogu "venezuelske fašistične desnice". Zaradi tega je že januarja uvedel izredne gospodarske razmere, ki jih je v petek razširil na polne izredne razmere, ki naj bi najprej trajale tri mesece, a se bodo po vsej verjetnosti nadaljevale do leta 2017.

Venezuela bo krizo reševala s pomočjo Kitajske