Armenci so ogorčeni nad dejanjem Madžarske in so zato pred madžarskim konzulatom v Erevanu zažigali madžarske zastave. Foto: EPA
Armenci so ogorčeni nad dejanjem Madžarske in so zato pred madžarskim konzulatom v Erevanu zažigali madžarske zastave. Foto: EPA

Azerbajdžanskega poročnika Ramila Safarova je leta 2004 madžarsko sodišče obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi umora armenskega častnika Gurgena Margariana na vojaški akademiji v Budimpešti. Oba častnika sta bila na usposabljanju v okviru zveze Nato. Safarov je Margariana ubil s sekiro, ker je armenski častnik žalil Azerbajdžan.

Madžarska je prejšnji teden Safarova izročila Azerbajdžanu, ki ga je ob prihodu v domovino oprostil umora in ga razglasil za junaka.

"Madžarska obsoja oprostitev Ramila Safarova in to dejanje dojema kot nesprejemljivo," je odpoklic veleposlanika iz Bakuja pojasnil madžarski zunanji minister Zsolt Nemeth.

Ukrepala je tudi Armenija, ki je zaradi izročitve Safarova prekinila diplomatske odnose z Madžarsko in to dejanje označila za veliko napako.

Armenski predsednik Serž Sarkisjan je v nedeljo zagrozil celo, da je njegova država pripravljena na vojno.

Ob izročitvi so se takoj pojavile govorice, da je Madžarska izročila Safarova v zameno za to, da Azerbajdžan odkupi madžarske državne obveznice. Iz kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana so zanikali govorice in jih označili za bujno domišljijo.

Nerešeno vprašanje Gorskega Karabaha
Diplomatski spor bo še otežil prizadevanja za rešitev spora glede območja Gorski Karabah, zaradi katerega sta se Azerbajdžan in Armenija v 90. letih prejšnjega stoletja zapletla v vojno, vprašanje pa še do zdaj ostaja nerešeno in je vir vedno novih napetosti med obema državama.

Rusija, ki posreduje v sporu, je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi sporne izročitve in oprostitve Safarova.

Evropska unija je armensko in azerbajdžansko stran pozvala k zadržanosti na terenu in v javnih izjavah, da se ne bi položaj kakor koli zaostroval.

Zaskrbljenost je izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama.