Madžarska vabi. Foto: Reuters
Madžarska vabi. Foto: Reuters

Zakon uvaja posebno kategorijo dovoljenja za bivanje, in sicer dovoljenje za bivanje za investitorja, kar je novost na Madžarskem.
Z nakupom petletnih državnih obveznic v vrednosti 250.000 evrov ali več bo mogoče pridobiti dovoljenje za bivanje, navaja besedilo zakona, ki ga je vložil vodja poslanske skupine vladajoče stranke Fidesz Antal Rogan. Kandidat za tovrstno dovoljenje za bivanje poleg tega ne sme predstavljati grožnje za nacionalno varnost ali javno zdravje, imeti pa mora tudi začasen naslov na Madžarskem.

Ciljajo na Kitajce
Zakon ne omenja narodnosti potencialnih investitorjev, a poslanec Fidesza in soavtor zakona Mihaly Babak je pred glasovanjem razkril, da vlada na prvem mestu pričakuje kitajske investitorje. Ti se namreč pogosto pritožujejo nad zapletenimi birokratskimi postopki na Madžarskem.

Fidesz ima v parlamentu dvotretjinsko večino. Za zakon je glasovalo 265 poslancev, 65 jih je bilo proti, 19 pa se jih je vzdržalo.

Kategorijo dovoljenja za bivanje za investitorje poznajo predvsem države, kamor se ljudje veliko priseljujejo, kot je na primer Kanada.