Naslednje volitve bodo na Madžarskem aprila leta 2014. Foto: EPA
Naslednje volitve bodo na Madžarskem aprila leta 2014. Foto: EPA

Do zdaj registracija volivcev ni bila potrebna in volivci so morali na volišču pokazati le osebni dokument. Po novem se bodo morali volivci najmanj 15 dni pred volitvami registrirati, če bodo hoteli oddati svoj glas.

Za spremembo ustave je na Madžarskem nujna dvotretjinska večina, česar pa ob prevladi vladajoče stranke Fidesz v parlamentu ni bilo težko doseči. Spremembo je tako podprlo 242 poslancev, 84 jih je bilo proti, eden pa se je vzdržal.

Ker je določilo o registraciji volivcev zapisano v ustavo, ga bo lahko prihodnja vlada spremenila le, če bo za to zbrala podporo dveh tretjin poslancev.

Spremembe bodo prvič uporabljene na parlamentarnih volitvah, ki so predvidene za april 2014.

Za volitve se bodo morali prebivalci registrirati osebno na upravni enoti ali z elektronskim podpisom prek vladne spletne strani. Registracija bo veljala štiri leta za parlamentarne, lokalne, regionalne in evropske volitve.

Po trditvah vlade je registracija pred volitvami v skladu z mednarodnimi praksami in bo Madžarom v tujini omogočila sodelovanje na volitvah. Kritiki trdijo nasprotno, da gre za poskus utrditi oblast stranke Fidesza premierja Viktorja Orbana.