Primere še preiskujejo. Foto: EPA
Primere še preiskujejo. Foto: EPA
Romunija največ govedine izvozi na Nizozemsko, v Italijo in na Hrvaško. Foto: EPA

Oblasti so primer potrdile. Del spornega mesa je bil sicer uporabljen lokalno, drugi del pa so prodali podjetju, ki upravlja menze. Družba sicer, kot opozarjajo oblasti, sama nosi odgovornost za nakup mesa od nezakonitega vira. Inšpekcija je menze zaprla, proti odgovornim pa bodo vložili ovadbo.

Zdravstvene oblasti so medtem pojasnile, da so vsem, ki bi lahko prišli v stik z govedom ali okuženim mesom, preventivno predpisali jemanje antibiotikov. Hkrati so začeli cepljenje živali v regiji, kjer jim grozi okužba.

V Romuniji BSE
Madžarski primer pa ni edini, ki v zadnjih dneh pretresa Evropo. Ta teden so namreč romunske oblasti razkrile primer domnevne t. i. bolezni norih krav pri domačem govedu. Prvi test, opravljen 1. maja, je pokazal na okužbo neke živali z BSE-jem. Vzorec so zdaj poslali v britanski laboratorij na nadaljnja testiranja. Ob tem so dodali, da gre za atipično obliko BSE-ja, ki se je pojavila samo pri eni živali.

Mogoči pojav BSE-ja je Romunija razkrila šele, ko je Rusija zaradi suma na bolezen prepovedala uvoz romunskega goveda. Kako so za zadevo izvedeli Rusi, ni povsem jasno. Romunija največ govedine izvozi na Nizozemsko, v Italijo in na Hrvaško.

Slovenija obveščena
Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pojasnili, da prejemajo sprotna obvestila o pojavih vseh bolezni, ki so na seznamu Mednarodne organizacije za zdravje živali (OIE). "Tako smo bili obveščeni tudi o pojavih atipičnega BSE-ja v Romuniji in vraničnega prisada na Madžarskem," so pojasnili.

Na upravi dodajajo še, da so informacije o pojavu bolezni tudi javno dostopne na spletni strani www.oie.int. Na vprašanje, zakaj o teh primerih niso obvestili javnosti, so odgovorili, da je podobnih sporočil vsak dan veliko in da tudi veterinarske oblasti drugih držav o tem ne poročajo. "Ne gre za noben izbruh, ampak za posamična primera," so še zapisali.