Foto: Makedonska policija
Foto: Makedonska policija
Kumanovo
Ulica Pera Ilievskega v Kumanovu je videti, kot bi jo opustošil cunami, je slikovito dejal eden izmed meščanov. Foto: Reuters
Skopje
V spopadih je umrlo 22 ljudi, 37 pa je bilo ranjenih. Žrtvam so se poklonili v Skopju. Foto: EPA
Posnetek akcije v Kumanovu

Gruevski je parlamentu predlagal odstop ministra za promet Mileta Janakieskega in ministrice za notranje zadeve Gordane Jankulovski. Odstopil je tudi vodja obveščevalne službe Sašo Mijalkov.

Nedavne protivladne proteste so namreč sprožili očitki opozicije, da je vlada prikrila uboj mladeniča Martina Neškovskega, ki ga je policija leta 2011 med povolilnim slavjem pretepla do smrti. Protesti so se po nekaj dneh sprevrgli v nasilje, v katerem je bilo več ranjenih.

Med drugim je vladna stran sprožila kazenski pregon proti glavnemu opozicijskemu voditelju Zoranu Zaevu in še štirim njegovim sodelavcem, saj naj bi vohunili za vladnimi predstavniki. Opozicija od februarja objavlja posnetke telefonskih pogovorov, ki so zaradi korupcije in drugih nepravilnosti zelo obremenjujoči za določene predstavnike vlade. Zaev je obtožbe zavrnil in na drugi strani vlado Gruevskega obtožil, da sistematično prisluškuje najmanj 20.000 ljudem, med njimi politikom, novinarjem in verskim voditeljem. Opozicija tudi objavlja še posnetke prisluškovalnih pogovorov, ki črnijo vlado.


Albanski premier preložil obisk v Makedoniji

Albanski premier Edi Rama je po krvavem spopadu v Kumanovu preložil napovedan četrtkov obisk na univerzi v Tetovu, mestu s pretežno albanskim prebivalstvom na zahodu države, kjer mu bodo podelili častni doktorat. "Premier je obisk preložil za nedoločen čas," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva v Tirani Glevi Dervishi. Albanija je sicer obsodila nasilje v Kumanovu.


Policija objavila posnetke akcije

Po množičnih protestih pa je v soboto v Kumanovu izbruhnili oboroženi spopadi med policisti in pripadniki teroristične skupine, ki naj bi hotela s posameznimi napadi na javne ustanove destabilizirati državo. V več kot 30 ur dolgi akciji je bilo ubitih osem policistov in 14 teroristov. Makedonska policija je na spletni strani YouTube objavila posnetke oboroženega spopada v Kumanovu kot tudi predajo teroristov.

"Ministrstvo dela pri identifikaciji umrlih teroristov. Teroristično skupino je sestavljajo več kot 40 ljudi, ki so načrtovali napade na makedonske institucije," je dejal pomočnik ministra za notranje zadeve Ivo Kotevski. Kotevski je dodal, da so vodje omenjene združbe, ki je napadla v Kumanovu, Muhamad Krasnići, znan tudi kot Komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj - Komandant NATO, Sami Uškini - Komandant Sokoli, Beg Rizaj - Komandant Begu in Deme Šehu - Junik. Vsi prihajajo s Kosova.

Srbska radiotelevizija je poročala, da našteti niso znani samo po vodenju paravojaških skupin v regiji, ampak da imajo povezave tudi z nekaterimi albanskimi politiki s Kosova in Makedonije.

Policija okrepila nadzor v Tetovu
Naselje Divo v Kumanovu je po dveh dneh spopadov videti kot vojno območje, saj je več hiš porušenih, stanovanja prerešetana od krogel, okna pa razbita. V Kumanovu je zdaj sicer mirno, po nekaterih podatkih pa je makedonska policija okrepila nadzor v Tetovu, kjer prav tako večinsko živijo Albanci, poroča Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenija, ki je trenutno v Makedoniji.

Poklon žrtvam nasilja
V ponedeljek zvečer so se v bližini vlade v Skopju zbrali državljani vseh narodnosti, ki sicer zahtevajo odstop vlade, tokrat pa so se poklonili žrtvam nasilja v Kumanovu. Po mnenju več sto protestnikov je za tragičen izid dogodkov odgovorna makedonska vlada, Albanci in Makedonci, združeni v državljansko iniciativo, pa tudi ne verjamejo uradni razlagi oboroženega incidenta v Kumanovu. S polaganjem rož in sveč je glavna opozicijska stranka SDSM želela poslati sporočilo miru in pravice, so poročali makedonski mediji. Tako kot udeležencem protivladnih protestov v preteklih dneh tudi v ponedeljek policija protestnikom ni dovolila, da bi se zbrali pred poslopjem vlade.

Socialdemokratska zveza (SDSM) Zorana Zaeva velik protivladni protest napoveduje v nedeljo, na katerem bodo tako kot do zdaj zahtevali oblikovanje prehodne vlade in sklic predčasnih parlamentarnih volitev.

Makedonija prezrla opozorila Beograda
Srbski portal Blic pa poroča, da so srbske varnostno-obveščevalne službe že 6. aprila obvestile Makedonijo, da albanski teroristi pripravljajo napade na njenem ozemlju, a so oblasti v Skopju ta opozorila zavrnile kot "neutemeljena". "Za ta opozorila so vedeli načelnik generalštaba makedonske vojske in njihove obveščevalne službe, kar dokazuje več dopisov, poslanih iz Beograda. A naših opozoril niso jemali resno," je dejal neimenovani visoki predstavnik srbske vlade.

Nujno srečanje vseh političnih strank
Dogodki v Kumanovu in že dalj časa trajajoča politična kriza v državi so bili tema ponedeljkovega popoldanskega srečanja makedonskega premierja Nikole Gruevskega z veleposlaniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije ter vodjo delegacije EU-ja v državi. Veleposlaniki so obsodili nasilje in podprli pobudo predsednika države Gjorgea Ivanova za pripravo srečanja predstavnikov vseh političnih strank.

Aretacija teroristov:

Policijska akcija v Kumanovcu:

Posnetek akcije v Kumanovu